Effect van blauw licht op je huid

Blauw licht komt van schermen zoals je telefoon. Onderzoek toont aan dat deze vorm van licht slecht is voor je huid en ogen. Wat voor effect heeft het precies en wat kan je er zelf aan doen? We vertellen je er alles over. 

Wat is blauw licht?  

Blauw licht is licht dat van digitale apparaten komt, zoals je computerscherm, telefoon en tv maar ook TL-lampen. De grootste en natuurlijke bron van blauw licht is de zon. Je schermen zijn maar een fractie van wat je gewend bent van deze bron.  

Je telefoon heb je de hele dag bij je en dat is dan ook meteen het probleem. Wist je dat millennials gemiddeld 157 keer per dag hun telefoon controleren? Er bestaat zichtbaar en onzichtbaar licht. Onzichtbaar licht kan je niet waarnemen met het blote oog. Hieronder valt uv-a en uv-b straling. Maar ook blauw licht en net zoals uv-straling beschadigt het dus ook de huid.  

Blauw licht veroorzaakt

  • Huidschade 
  • Vroegtijdige huidveroudering  
  • Onzuiverheden 

Wat kan je doen? 

Filter 

Een goedkope maar effectieve manier om te beschermen tegen blauw licht, is een blauw licht filter. Bij de meeste apparaten kan je dit instellen. Het licht wordt daardoor meer geel. De instelling heet vaak nachtmodus en is een goede beschermer tegen onder andere huidveroudering. 

Bril 

De huid rond je ogen is het dunst. Dus deze moet je vooral extra goed beschermen. Wil je schade op lange termijn voorkomen dan is het verstandig om een blauw licht filter bril aan te schaffen. De glazen bevatten een filter voor deze type licht. Het beschermt niet alleen de dunne huid maar ook de ogen. Je ogen raken minder snel vermoeid en gaan na lange tijd achter een scherm niet irriteren. Nog een voordeel is dat je niet bij elk apparaat een filter hoeft in te stellen. Met de bril op kan je makkelijk wisselen van apparaat naar apparaat.  

SPF 

 Omdat blauw licht net zoals uv-licht schadelijk is, moet je de huid goed beschermen. Dit doe je door een goede SPF te gebruiken. Ook kan je de huid voeden met antioxidanten. Deze beschermen tegen vrije radicalen zoals verschillende soorten uv-straling. 

Verminderen 

Naast je huid goed beschermen kan je het beste het gebruik van blauw licht beperken. Duik dus eens in een goed boek, ga sporten of ga naar buiten! 

Sharing is caring