Schilfers in je haar

Die vervelende witte schilfertjes op je hoofdhuid. Je wilt dit natuurlijk vermijden. Niemand heeft zin om constant zijn schouders te checken of deze wel roosvrij zijn. Heb je last van roos en ben je hier veel mee bezig? Dan is het tijd om er wat aan te doen. 

Wat is roos? 

Roos is het hebben van kleine witte schilfers op de hoofdhuid. Het komt bij veel mensen voor en is vaak terugkerend. Je huidcellen vernieuwen zich elke twee weken. Heb je last van roos dan vernieuwen de cellen twee keer zo snel als normaal. Omdat de huid zo snel vernieuwd gaan de laagjes huid opstappelen. Zo ontstaan de schilfers die wij kennen als roos. 

De oorzaak  

De meest voorkomende oorzaak van roos op de hoofdhuid is een overgroei van een gistschimmel. Deze komt van nature voor op de hoofdhuid. De gist zorgt voor overproductie van de huidcellen. De cellen vernieuwen zich sneller maar ook de kliertjes gaan harder werken. Je talgproductie wordt dus meer. Samen met de roos gaat dit opstapelen en het kan gaan jeuken. Krab absoluut niet. Hierdoor wordt het alleen maar erger. 

Droge lucht kan ook ervoor zorgen dat je meer last hebt van roos. Een verkeerde shampoo kan ook een boosdoener zijn.  

Milde shampoo 

Een ‘normale’ shampoo kan je beter even vermijden. Heb je last van roos, dan is je hoofdhuid erg onrustig. Een shampoo kan de oorzaak zijn van dit probleem. Sulfaten die een shampoo bevat zijn agressieve reinigers die de hoofd uitdrogen. Je verwijdert dus ook de natuurlijke oliën van de hoofdhuid. Kies dus voor milde shampoo zonder irriterende stoffen zoals alcohol, parfum en sulfaten.  

Lauw water 

Heet douchen is een no-go. Hier droogt de huid alleen maar van uit. Zo vererger je het probleem alleen maar. Lauw water doet wonderen voor je haar. Het sluit de haarschubben en droogt het haar niet uit. Spoel je haar goed uit om irritatie van de hoofdhuid te voorkomen. Zo blijft je haar ook sterker. Alleen maar voordelen dus.  

Vermijd warmte 

Laat de föhn en andere stylingtools voorlopig even staan. Net zoals bij warm water zorgt het ervoor dat het erger wordt. De gist die roos veroorzaakt houdt erg van warmte.  

Sharing is caring