Eieren

Iedereen lust wel eens een eitje bij het ontbijt of de lunch. Je hebt verschillende soorten ei, biologische eieren, scharreleieren en vrije-uitloopeieren. En er zijn vele manieren om een eitje te maken, dit is gebakken of gekookt. Maar welke zijn er en hoe maak je ze? 

Soorten eieren 

Zoals al hebt gelezen heb je verschillende soorten eieren die je kan kopen bij de supermarkt. Dit zijn biologische eieren, scharreleieren en vrije-uitloopeieren. Maar wat houd elke soort precies in? Als jij dierenwelzijn belangrijk vindt, dan kan je het beste biologische eieren eten of vrije-uitloopeieren. Waarom? Biologische en vrije-uitloopeieren hebben betere leefomstandigheden, waar zij meer ruimte hebben en naar buiten kunnen. Maar wat is dan het verschil tussen biologische eieren en vrije-uitloopeieren? Biologische eieren worden gelegd door kippen die biologische voeding krijgen en ze krijgen een klein beetje meer ruimte als ze binnen zijn.  

Gebakken ei 

Spiegelei   
Eén van de normaalste manieren om een eitje te bakken is het spiegelei. Bij een spiegelei tik je voorzichtig je ei tegen een rand aan en maak je het ei open in de pan. Dit moet langzaam gebeurden, want je moet er voorzorgen dat de eidooier heel blijft. Bak het ei in de pan totdat jij vindt dat je ei klaar is, dit kan goed doorgebakken zijn of zacht.  

Omelet  

Een andere manier van een ei bakken is een omelet. Bij een omelet gooi je eerst de eieren in een kom. Je roert de eieren goed door totdat de eidooier helemaal stuk is en het een geheel wordt. Voor extra opvulling kan je er een beetje melk aan toevoegen of andere ingrediënten waar jij zin in hebt.  

Roerei  

Een roerei is een soort van omelet, maar dan is het enige verschil dat je het ei continu blijft roeren in pan tot kleine stukjes. Ook hier kan je extra ingrediënten aan toevoegen.  

Gekookt ei 

Hardgekookt eitje  

Het zit al in de naam, een hardgekookt eitje. Dit is de meest voorkomende soort, wanneer er een eitje wordt gekookt. Vul een steelpan met water en wacht totdat het kookt, leg wanneer het water kookt de eieren voorzichtig in het water, dit kan het beste met een lepel. Laat vervolgens de eieren voor acht minuten lang koken. Koel de eieren na acht minuten goed af met koud water zodat het pellen veel gemakkelijker wordt.  

Zacht eitje  

Bij een zachtgekookt eitje doe je bijna precies dezelfde handelingen als bij een hardgekookt eitje. Alleen bij en zachtgekookt eitje doe je het ei in plaats van acht minuten, maar zes minuten koken. Zo zorg je ervoor dat je eigeel nog lekker zacht is. Vergeet niet de eieren ook af te koelen met koud water om makkelijk de eieren te pellen.  

Gevulde eieren 

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op verjaardagen of borrels als snacks. Een gevuld ei. Om een gevuld ei te maken moet je eerst een hardgekookt ei hebben. Snijd het hardgekookte ei verticaal doormidden en haal vervolgens het eigeel eruit en prak deze in een bak helemaal fijn. Voeg daarna wat mayonaise, paprikapoeder, ketchup, peper en zout toe en mix dit tot een goed geheel. Doe hierna het geheel weer terug in het eitje waar eerst het eigeel zat. 

Pocheren 

Een manier die niet vaak wordt gebruikt is een ei pocheren, omdat hij best wel lastig is om te maken. Bij een gepocheerd ei is het eigeel en eiwit beide zacht. Laat het water koken en wanneer er kleine bubbeltjes komen, ga je met een lepel snel roeren totdat er een draaikolk komt, want zo blijft het ei een geheel. Wanneer er een draaikolk is tik je het eitje stuk in het midden van de pan. Voor zacht eitje doe je drie minuten en voor een hard eitje vijf minuten. Deze eieren kan je gewoon laten afkoelen. 

Sharing is caring