Het belang van de borstwervelkolom bij RUGKLACHTEN en SCHOUDERKLACHTEN!

Herken je het gevoel dat je soms hebt bij het bukken in de lage rug. Stijf, gevoelig, stram! Of bij het heffen van de arm boven schouderhoogte? Een gevoeligheid aan de voorzijde van de schouder!

Een randvoorwaarde om in deze gebieden goed te kunnen bewegen is een mobiele borstwervelkolom. In de fysiotherapie zien we vaak dat er in het lichaam klachten ontstaan maar dat de oorzaak niet op die plek in het lichaam ligt. Met andere woorden, als ik water in mijn kelder heb wil het niet zeggen dat ik daar de kraan de hele nacht heb aan laten staan. Het water kan net zo goed van het dak komen omdat dat lek is!

Dit soort klachten ontstaan vaak sluimerend en zonder duidelijke oorzaak. We noemen dit a-specifieke klachten.

De rol bij a-specifieke schouder en rugklachten van de borstwervelkolom is essentieel. Wanneer de borstwervelkolom niet voldoende kan strekken, kan er overbelasting ontstaan op de schoudergordel of de lage rug. Zorg er dus altijd voor dat je borstwervelkolom fatsoenlijk kan blijven strekken, borst vooruit en schouderbladen naar elkaar toe. Kijk maar eens hoe dat voelt. Heb je het idee dat dat stram is, probeer deze beweging maar eens 3-4 x per dag 10 keer te herhalen om die borstwervelkolom te mobiliseren.

Lees hier meer informatie over rugklachten.

En lees hier meer over schouderklachten.

Succes met oefenen!!

Sharing is caring