IJzertekort

Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van ijzertekort in het lichaam, waardoor mensen steeds minder kunnen functioneren. Maar waardoor krijg je ijzertekort en wat doet het met je? De redactie zocht het voor je uit! 

Wat is ijzer? 

IJzer is een belangrijk mineraal voor de vorming van hemoglobine, dit is een onderdeel van de rode bloedcellen in je lichaam. Rode bloedcellen vormen het grootste bestandsdeel van de cellen in het bloed en zorgen voor het vervoeren van de zuurstof door je lichaam. IJzertekort kan ontstaan door bloedarmoede. Daarom komt dit dan ook wat vaker voor bij vrouwen en meisjes in de vruchtbare periode (door menstruatie) en de vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven aan de baby.  

Waarom is ijzer nodig?

Zoals je al hebt gelezen hierboven is ijzer is onmisbaar bij het transport van zuurstof via het bloed naar de cellen. Maar ijzer speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Dit is voornamelijk belangrijk voor (ongeboren) baby’s en kinderen. Het lichaam van een man heeft een dagelijkse hoeveelheid van 11 milligram nodig en een vrouw is dit 16 milligram per dag. Kinderen hebben zo’n ongeveer 7 milligram ijzer nodig. Wanneer jij niet de juiste hoeveelheid ijzer binnenkrijgt dan kan je lichaam minder hemoglobine in de rode bloedcellen aanmaken en kan je last krijgen van de volgende symptomen.  

Symptomen van te weinig ijzer 

Er zijn veel verschillende klachten als het gaat om het te kort hebben van ijzer in je lichaam. De symptomen zijn onder andere: duizeligheid, spierzwakte, kortademig, bleek zien, hartkloppingen, vermoeidheid, zweten en hoofdpijn. Maar wat kan je het beste hiertegen doen? 

Advies 

  • Zorg ervoor dat je vaak genoeg vlees eet. Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer.  
  • Eet volkoren voedingsproducten, dit zijn volkorenbrood, volkorenpasta, etc. 
  • Eet bij elke maaltijd groente of een stukje fruit die rijk zijn aan vitamine C. bijvoorbeeld; kiwi’s, aardbeien, paprika’s en bessen. Door de vitamine c in deze groenten en fruit neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op. 
  • Stel je maaltijden niet samen met zuivelproducten of koffie en thee, deze blokkeren de ijzeropnamen. 

Sharing is caring