De foamroller

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen in de sportschool of bij de fysio! Een ronde koker met een gekke structuur eromheen. Dit heet een foamroller. Maar wat is een foamroller en wat doet een foamroller? Lees het hier! 

Wat is een foamroller?

De naam zegt het al, een foamroller is een schuimachtige koker of rol met een gehobbelde of gladde structuur. Een foamroller heb je in diverse kleuren, maten en structuren. Dit is zo omdat je niet voor elke spiergroep dezelfde foamroller kunt gebruiken. Voor het behandelen van je bovenbenen of bilspier zal je een grote foamroller moeten gebruiken, terwijl je voor je kuit of voet eerder een smalle moet gebruiken. Gebruik maken van een foamroller is dus een techniek van het masseren van je eigen lichaam. Een ander woord hiervoor is self-myofascial.  

Wat doet een foamroller precies?  

Na het trainen kan je vaak last krijgen van stijve spieren of knopen in je spieren. Hierdoor word je minder flexibel en kan je pijn in je spieren krijgen. Een foamroller heeft dus de vorm van een koker en is gemaakt van harde schuim. Door te rollen met de foamroller, rol je de knopen uit je spieren. Het maakt je spieren wat flexibeler zodat je bijvoorbeeld makkelijker sportoefeningen kunt doen. Je hebt gelezen dat een foamroller best wel veel voordelen heeft als het gaat om het menselijk lichaam. Maar welke voordelen zijn er nog meer? Wij hebben ze op een rijtje gezet. 

  • Het zorgt voor minder spierpijn  
  • Het vermindert stijve gevoel in spieren 
  • Het verbetert je doorbloeding van je spieren 
  • Het vermindert je triggerpoints  

Hoe gebruik je een foamroller?

Een foamroller kun je dus makkelijk gebruiken om jezelf te masseren of behandelen bij spieren die pijn doen. Maar hoe kan je het beste hiermee aan de slag gaan? 

  1. Leg de foamroller op de grond en rol er vervolgens langzaam met een spiergroep overheen. 
  1. Voer langzaam de druk op, ga dus niet gelijk met volle gewicht op een spier drukken. 
  1. Zoek je spierknoop op en zet daarna je spier onderdruk met de foamroller. 
  1. Houd dit 20 tot 30 seconden vast. 
  1. Zorg ervoor dat je je spieren gespannen houdt. Dit is erg belangrijk bij het gebruik van een foamroller.  Als het te veel pijn doet, kun je minder drukgeven, of om de pijnlijke plek heen behandelen. 

Triggerpoint  

Een triggerpoint is een ander woord voor spierknoop die niet meer ontspant, oftewel een verharding in de spier. Een triggerpoint kan verschillende klachten geven. Dit zijn stijfheid, vermindering van kracht, pijn en soms reacties zoals duizeligheid, zweten en licht in het hoofd. Maar waardoor ontstaan triggerpoints. Wij hebben het voor je uitgezocht en zijn erachter gekomen dat triggerpoints ontstaan door;  

  • Maken van een verkeerde beweging  
  • Een ongeluk hebben gehad 
  • Lang in een verkeerde houding gestaan 
  • Overbelasting door sporten 
  • Lange tijd niet in beweging geweest 
  • Pyschologische factoren  
  • Chronische infecties  
  • Beschadiging van weefsel na een operatie 

Ook hierbij kan het masseren met een foamroller dus goed helpen. Gebruik daarvoor de stappen zoals deze benoemd zijn in dit artikel.  

Sharing is caring