Volkoren graanproducten

Om elke dag volkorenproducten te eten is het een makkelijke manier om de belangrijkste stoffen binnen te krijgen. Maar wat zijn deze stoffen en waarom zijn volkoren voedingsproducten gezonder dan andere voedingsproducten? Lees het hier.  

Volkorenvoeding 

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel en bevatten daarom de meeste vezels, mineralen en vitamines. Een graankorrel bestaat namelijk uit drie delen. Binnenin zit de meelkern, onder in de kiem en eromheen zit de zemel. Voorbeelden van volkoren graanproducten zijn; volkorenbrood, volkorencouscous, volkorenpasta, volkorencrackers, volkorenbeschuit, volkoren ontbijtgranen en zilvervliesrijst 

Waarom is volkoren gezonder? 

Veel mensen weten dat volkorenproducten gezonder zijn dan andere producten. Dit komt omdat volkoren graanproducten belangrijke voedingstoffen bevatten zoals koolhydraten, vezels, B-vitamines en ijzer. Maar waarom zijn deze producten nou eigenlijk gezonder dan normale voedingsproducten? De gezondheidseffecten van volkoren producten zijn; het is erg goed tegen hart- en vaatziekten, het verlaagt het namelijk met 25 procent. Dit is omdat er veel bioactieve en voedingsstoffen in zitten die effect hebben op ontstekingen en bloedstollingen. Ook is er ongeveer 10 procent lagere kans op darmkanker. De vezels in volkorenvoeding zorgen ervoor dat de darmen in beweging blijven zodat er irritaties bij de darmwand worden voorkomen.  

Verschil met andere producten 

Zijn andere voedingsproducten dan erg ongezond? Het is niet ongezond, maar wel ongezonder dan volkorenproducten. Meergranen- en witbrood wordt gemaakt van bloem en dan is het ongezonder omdat hierin veel minder vezels, mineralen en vitamines zitten.  

Sharing is caring