Snacken voor het slapen

Je hebt er vast wel een keer last van gehad; na het avond eten nog even wat snacken en dan uiteindelijk de nacht wakker liggen met een volle maag. Klopt het dat je slecht slaapt met een volle maag? Wij zochten het voor je uit! 

Nachtrust  

Wanneer je net voor het slapen gaan nog een zware maaltijd eet kan het je nachtrust extreem verstoren. Dit komt omdat ’s nachts de maaltijd half verteert achter in de maag blijft zitten. Er wordt daarom ook door specialisten aangeraden dat je het beste na 19 uur niks meer een zware maaltijd kan eten. Of 3 uur voordat je van plan bent om te gaan slapen. Op een lege maag slapen is daarentegen ook niet echt begunstigend voor een goede nachtrust, dit wordt veroorzaakt omdat je maag samentrekt. Daarom is het gunstig om voedingsmiddelen te eten die de stoffen aminozuur en serotonine bevatten.  

Voeding eten 

Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur en werkt erg slaapverwekkend. Deze stof vind je in de meest eiwitrijke voedingen. Veelvoorkomende voedingsbronnen hiervan zijn; melk, dadels, bananen, yoghurt, noten, tonijn en chocolade. Wanneer je dit ongeveer een half uur voordat je gaat slapen eet, kan het ervoor zorgen dat je lichaam erg ontspannen wordt. Ook serotonine speelt een belangrijke rol als slaapverwekkend middel. Dit komt omdat serotonine wordt opgebouwd uit koolhydraten en deze langzaam in het lichaam opgenomen worden. Voorbeelden hiervan zijn voornamelijk volkoren producten, zoals; volkorenbrood, bruine rijst en volkorenpasta. 

Gezonde snacks die goed zijn voor het slapen gaan 

Je hebt zojuist gelezen dat er een paar voedingstoffen zijn die wel goed zijn voor het slapen gaan. Wij hebben er een paar snacks met deze voedingstoffen op een rijtje gezet.  

  • Pindakaas met schijfjes appel 
  • Volkoren cracker met kaas 
  • Banaan met rauwe amandelen 
  • Zonnebloempitten  
  • Magere yoghurt met bessen  
  • Kersen  
  • Volkorentoast  

Sharing is caring