Luisteren naar muziek, wat doet het met je?

Je luistert vast wel vaak naar muziek. Even lekker naar je muziek luisteren en volledig af kunnen sluiten van je omgeving. Naar muziek luisteren heeft een erg positief effect op je hersenen. Leuke muziek in een winkel, maar dat is er niet alleen voor de sfeer, want het heeft nog een andere reden. 

Naar muziek luisteren en je hersenen 

Muziek activeert je hele brein. Wanneer je naar muziek aan het luisteren bent worden er allerlei verschillende hersengebieden actief. De muziek prikkelt onder andere je motorische gebieden. Die zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld veel zin hebt om te gaan dansen of dat je juist verdrietig wordt van de muziek die je aan het luisteren bent. 

Als je naar muziek luistert die je erg mooi vindt dan wordt er dopamine aangemaakt door je hersenen. Dit stofje komt ook vrij wanneer je iets heel lekkers aan het eten ben of als je verliefd bent. Dopamine zorgt voor een gevoel van geluk. 

Maakt muziek je slimmer? 

Veel mensen spelen een instrument. Het is niet alleen ontzettend leuk om te bespelen, maar het is ook nog eens goed voor je hersenontwikkeling. Door een muziekinstrument te bespelen versterkt de verbinding tussen je linker- en rechterhersenhelft. Dit zorgt ervoor dat de hersenhelften beter met elkaar kunnen communiceren tijdens die ontwikkeling.  

Beïnvloeding op je gedrag 

Zonder dat je het misschien doorhebt kan muziek een effect hebben op je gedrag. In winkels heb je eigenlijk altijd wel achtergrondmuziek dat is er natuurlijk voor de sfeer, maar daar zit nog iets achter.  

Even lekker shoppen met die heerlijke muziek op de achtergrond. Winkels hebben vaak muziek aanstaan dat past bij het imago van de winkel. Wanneer dat zo is neigen klanten er eerder naar om wat te gaan kopen. In de horeca is dat ook zo. Zij selecteren de muziek om ervoor te zorgen dat de mensen zich op hun gemak voelen. 

Muziek wordt ook gebruikt om het tegenovergestelde te bereiken. Op plekken waar mensen rondhangen waar dat eigenlijk niet de bedoeling is wordt er vaak saaie muziek afgespeeld. Dit in de hoop dat de mensen weggaan en dus ergens anders naartoe zullen gaan. 

Muziek is dus erg goed voor je hersenen. Ook heeft muziek een werkende kracht voor het koopgedrag van mensen zonder dat je het zelf doorhebt.  

Sharing is caring