Doneer bloed en check of je een verhoogd risico hebt op een aandoening

Vanaf volgend jaar maakt non-profit organisatie Sanquin het mogelijk om jouw gedoneerde bloed te laten controleren op ziektes. Je bloed wordt gecheckt op diabetes, hart- en vaatziektes, immuun problemen en kanker. Hiermee hoopt Sanquin enerzijds de donatie van bloed aantrekkelijker te maken en anderzijds bij te dragen aan de preventieve gezondheidszorg. Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland.

Controle

In het gedoneerde bloed worden verschillende waardes gemeten. Hiermee kunnen zij controleren of er een verhoogd risico is op bijvoorbeeld hart- en vaatziektes, diabetes of zelfs kanker. Donoren doneren meerdere keren per jaar bloed en dit bloed zal dus meerdere keren per jaar worden gecontroleerd. Hierdoor zal de donor bij een heel vroeg stadium kunnen ingrijpen als er iets in de waardes veranderd.

Early warning systeem

Meer mensen zullen een ziekte of aandoening kunnen genezen. Maar dat niet alleen. Door dit ‘early warning’ systeem zullen de gezondheidskosten dalen. Nu grijpen we pas in als de ziekte er al is, dan wel niet in een gevorderd stadium. Maar met het initiatief van Sanquin zijn er minder intensieve en kostbare ingrepen nodig zijn.

Ben jij geïnteresseerd in het doneren van bloed? Meld je dan aan bij Sanquin en red anderen maar ook jezelf!

Sharing is caring