Van wortels eten krijg je goede ogen

“Van wortels eten krijg je goede ogen”. Weer zo’n opmerking die je vast wel een keer gehoord hebt als kind. Maar is dit waar? Of werd dit gezegd om jou aan het eten van wortels te krijgen? Wij zochten het voor je uit. 

Goed voor de ogen 

Voor gezonde ogen heb je dus meerdere vitamines en mineralen nodig die je binnenkrijgt via voedsel. Eén van deze vitamines is bètacaroteen. Bètacaroteen is een stofje in je lichaam dat omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A is een onmisbare vitamine voor de gezondheid van je lichaam. Het is voornamelijk belangrijk voor de huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en het afweersysteem van de mens. Maar voor je ogen is vitamine A de belangrijkste vitamine die je binnen kan krijgen. Het zorgt voor extra bescherming van het hoornvlies en dat je ogen gezond blijven. Wel is gemerkt dat wanneer je minder wortels eet, je last kan hebben van droge ogen en van nachtblindheid.  

Vitamine A 

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten, zoals vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooiers. Ook zit het in bijvoorbeeld margarine, halvarine en in bak- en braadproducten. Als je een te kort hebt aan vitamine A zijn er veel verschillende symptomen; verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, oogafwijking, duizeligheid, droge ogen, nachtblindheid, vermoeidheid, gebrek aan lust, misselijkheid, spierpijn en haarverlies.  

Niet alleen voor de ogen 

Wortels zijn niet alleen goed voor je ogen maar ook goed voor het menselijk gebit. Doordat je vaak genoeg wortels eet, houd je je gebit in optimale conditie. Om specifiek te zijn, zijn rauwe wortels precies gunstig voor je tanden en kiezen. Dit komt omdat rauwe wortels je speekselproductie in je mond stimuleren. Dit houdt de zuurgraad in je mond in een uiterste conditie. Ook houdt het je tandglazuur intact en het kan zelfs tanderosie helpen te voorkomen. Door het knagen op een rauwe wortel reinig je ook je mond en dus gelijk ook je tanden en je kiezen.   

Sharing is caring