Slaapwandelen

’s Nachts door het huis lopen en allemaal dingen doen tijdens je slaap. Klinkt een beetje gek om dingen te doen. Toch zijn er een hoop mensen die ’s nachts slaapwandelen.  

Wat is slaapwandelen? 

Slaapwandelen houdt in dat je handelingen verricht terwijl jij nog slaapt. Vaak begint het slaapwandelen een tot drie uur na het inslapen. Dit gebeurt tijdens de diepe slaapstaat. Wanneer je slaapwandelt kun je gaan rondlopen, je aankleden, de trap afgaan, deuren en ramen openzetten. Je kan zelfs in je slaap eten bereiden en het opeten. Toch kom je meestal niet verder dan je bed, rechtop zitten en even rondkijken. Als je slaapwandelt zijn je ogen meestal open. Je hebt dat wel een wazige en afwezige blik. Als iemand een gesprek met je wilt voeren kan je antwoord geven. Dit zal wel onduidelijk en mompelend antwoord zijn.  

Dromen tijdens het slaapwandelen 

Als je slaapwandelt droom je niet. Het slaapwandelen gebeurt namelijk tijdens je REM-slaap. Je lichaam is dan ‘verlamd’ terwijl je hersenen heel actief zijn. Slaapwandelen vindt juist plaats tijdens je diepe slaap, waarin je lichaam nog actief is maar je hersenen bijna helemaal ‘uit’ staan. De volgende ochtend herinner je daarom helemaal niets van je avonturen ’s nachts.  

Oorzaak van slaapwandelen 

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van slaapwandelen. Waarom ga je nou op pad terwijl je aan het slapen bent? Het lijkt erop dat er iets niet goed gaat bij de wisselwerking tussen slapen en waken. Er zijn een paar factoren waar bekend van is dat ze invloed hebben op slaapwandelgedrag:  

  • Stress 
  • Oververmoeidheid 
  • Ziekte en koorts 
  • Medicijngebruik 
  • Alcohol- en drugsgebruik 
  • Genetische aanleg 

Moet je een slaapwandelaar wakker maken? 

Waarschijnlijk heb je wel is gehoord dat je een slaapwandelaar het beste niet wakker kan maken. Dit is ook waar. Het kan namelijk zo zijn dat een slaapwandelaar verward, angstig of boos wordt als hij plotseling wordt gewekt en niet begrijpt hoe die persoon ergens gekomen is. Zij kunnen hier boos op reageren. Daarom is het beter om degene te laten slapen en rustig te begeleiden naar bed zonder te wekken. Dan kun je ene boze reactie voorkomen van de slaapwandelaar.  

Voorkomen 

Weet jij van jezelf dat jij ’s nachts vaak slaapwandelt? Dit kun je helaas niet voorkomen. Het kan meestal geen kwaad en is een onschuldige slaapgewoonte. Omdat je toch niet bewust bent van wat je ’s nachts allemaal doet kan het toch gevaarlijk zijn. Wij hebben een paar tips voor jou op een rijtje gezet om het gevaar iets te verkleinen: 

  • Ruim je vloer voor het slapen op, dan kun je minder makkelijk struikelen 
  • Leg een natte handdoek naast je bed. Je waakt jezelf namelijk wanneer je hierop gaat staan.  
  • Doe je ramen en deuren op slot 
  • Zet een traphekje voor het trapgat 

Sharing is caring