Scheerbultjes en scheerbrand

Scheerbrand is een tijdelijke irritatie op de huid die wordt veroorzaakt door het scheren. Scheerbrand kan ontstaan bij mannen wanneer zij hun baard scheren, maar ook bij vrouwen. Dit kan zijn bij je oksel, geslachtsdeel, benen, en baard. Je krijgt dan een branderig of schraal gevoel met een rode geïrriteerde huid en of bultjes.  

Oorzaak  

Wat is precies de oorzaak van bultjes bij het scheren? Er zijn veel verschillende redenen waarom jij na het scheren irritatie krijgt aan je huid met bijvoorbeeld bultjes en rode plekjes. De grootste oorzaak van dit is wanneer je scheert met een oud of bot scheermesje. Een andere rede kan zijn dat je met het scheren tegen de haartjes in scheert en dit zorgt ervoor dat er kleine wondjes en bultjes kunnen ontstaan. Een andere oorzaak kan zijn wanneer je zonder scheerschuim of scheergel scheert, droogscheren kan dus ook een oorzaak zijn van irritatie na het scheren. 

Voorkomen van scheerbultjes en scheerbrand  

Het is natuurlijk niet erg prettig als je elke keer bultjes krijgt na het scheren, maar gelukkig zijn er een paar manieren om dit tegen te gaan en wellicht te voorkomen. Wij hebben een aantal tips om die scheerbultjes te voorkomen op een rijtje gezet: 

  • Zorg dat je pas begint met scheren wanneer je huid nat is 
  • Gebruik altijd scheergel of scheerschuim wanneer je gaat scheren 
  • Vervang je scheermesje regelmatig, zodat je met een scherp en schoon mesje scheert 
  • Scheer met de richting van de haargroei mee 
  • Trek de huid goed strak 
  • Spoel na het scheren je huid af met koud water zodat je poriën sluiten 
  • Smeer na het scheren altijd je huid in met olie of lotion 

Nazorg 

Wat kan je het beste doen tegen de pijn na het scheren en hoe kan je deze irritatie het beste verzorgen. Wanneer je last hebt van irritatie aan de huid na het scheren, spoel je je huid gelijk af met gekoeld water en dep je je huid droog met een handdoek. Extra hulp is om verzorgende en hydraterende producten te gebruiken, zoals aftershave balsem speciaal voor de gevoelige huid. 

Sharing is caring