Wat is windbrand?

Even hardlopen of lekker shoppen in de winter. Je krijgt van die rode wangen en je ziet het als een reactie op het koude weer. Voor je gevoel kan je er niet veel aandoen en is het gewoon een heel normaal iets. Toch is windbrand schadelijker voor je gezicht dan je zou denken.  

Wat is windbrand 

Het hebben van windbrand is een huidirritatie. Dit betekent dat de bovenste laag van je huid wordt beschadigd en dit zorgt er weer voor dat je niet alleen een droge huid krijgt maar ook een rode en schilferige huid.  

Windbrand kan je krijgen wanneer je je gezicht blootstelt aan die verschrikkelijke koude temperaturen, de wind die op je huid schuurt en de lage luchtvochtigheid. Deze temperaturen geven je huid een geïrriteerd gevoel en veroorzaakt dus die roodheid op je gezicht. Dit komt door de verdwijning van je bloedvaten. 

Verbranding van de zon of windbrand 

Windbrand kan samengaan met verbranding van de zon. Het zijn twee verschillende dingen is het wel zo dat de wind het effect van ultraviolette stralen versterkt. Dit zorgt ervoor dat de buitenste laag van je huid wordt afgestoten en de binnenste lagen gevoelig blijven voor zonneschade. Door deze overlap kan de verbranding door de zon hetzelfde aanvoelen als windbrand. Het is dus heel belangrijk om ook wanneer het koud is gewoon SPF te gebruiken.  

Symptomen

De symptomen van windbrand en verbranding van de zon lijken erg op elkaar. Ze kunnen natuurlijk ook vaak samenvallen. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker is om voor jezelf te beslissen waar je nou last van hebt. Toch is het over het algemeen zo dat wanneer je lang buiten bent terwijl het winderig en koud is en je huid wordt ook nog eens rood dan heb je waarschijnlijk last van windbrand. Verschillende symptomen van windbrand zijn: 

  • Droogte  
  • Schilfers, gebarsten huid 
  • Roodheid  
  • Gevoeligheid bij het aanraken 
  • Ontsteking  
  • Blaren (komt niet veel voor) 

Windbrand voorkomen 

Als je eenmaal last hebt van windbrand is het belangrijk om dat goed te verzorgen. Zo kan je ervoor kiezen om over te gaan naar een zachte huidreiniger en veel hydraterende crème te gebruiken. Ook kan je kiezen voor een luchtbevochtiger als dat mogelijk voor je is. Je kan beter geen hete lucht uit je thermostaat blazen. Het is voor iedereen anders hoelang de genezing duurt. 

Als je je huid goed blijft hydrateren is de kans kleiner dat je windbrand krijgt. Zorg dus goed voor je huid, want je hebt er tenslotte maar een. 

Sharing is caring