Waarom je moet stretchen als je opstaat

Wakker worden, je bed uitgaan en lekker gaan stretchen ’s ochtends. Klinkt als een goede morning routine toch? Heerlijk om wanneer je opstaat even je lichaam helemaal uit te kunnen rekken. Maar waarom is dit zo lekker om te doen en waarom is dit goed voor je lichaam? 

Goed voor je lichaamshouding, spieren en je brein 

Bij het slapen lig je vaak voor een langere rijd in dezelfde positie. Als je stilligt gebruik je daarom ook een tijdje je spieren niet. Er stroomt dan minder bloed naar je spieren. Doordat er geen bloed naar je spieren stroomt, kun jij een beetje stijf worden. Als je gaat rekken maak je je spieren weer wat losser.  

Bij het opstaan en dan je spieren losser maken, zorgt er ook voor dat jij met de goede lichaamshouding kunt opstaan. Naast dat je spieren losser maken goed is voor je lichaam, is het ook heel goed voor je hersenen. Het geeft namelijk een signaal om aan de slag te gaan en gefocust de dag te kunnen beginnen. Het is echt waar, beweging houd je scherp. Denk maar na over een lange werkdag waar je alleen maar zit. Een rondje lopen tijdens je pauze geeft je al een stuk meer concentratie.  

Bloedcirculatie 

Wanneer jij wakker wordt ’s ochtends moet je lichaam nog op gang komen. Als jij je goed gaat uitrekken, krijgen je spieren en je hersenen een stuk meer energie. Vlak voordat jij gaat opstaan, is je hartslag laag. Je bloedcirculatie komt weer op gang bij het uitrekken. Omdat je bloedcirculatie weer op gang komt krijgen je spieren weer genoeg zuurstof en voedingsstoffen, waardoor jij je energieker gaat voelen door de dag heen. 

Waarom voelt het zo fijn om te stretchen? 

Tijdens het stretchen, krijgt je brein een ware beloning. Dit geeft namelijk een erg fijn gevoel. Je vindt het bijvoorbeeld ook zo fijn om te drinken wanneer je lichaam dorst heeft. Je brein geeft ermee aan dat die actie een goed idee is voor je lichaam.  

Hoe stretch je goed? 

Ga rechtop zitten op de rand van je bed. Houdt je rug recht en zet je voeten plat op de grond. Strek je linkerarm en linkerzij uit richting het plafond. Houd dit even een paar seconden vast en adem goed. Wissel nu van kant. Herhaal dit een paar keer om je lichaam helemaal goed te stretchen.  

Sharing is caring