Wat doet hypnotherapie met je?

Je hebt vast wel eens van hypnotherapie gehoord, maar wat houdt dat nou precies in? Helpt het wel echt? En wat is nou het doel van hypnotherapie?  

Wat is hypnotherapie?  

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie. Hier wordt gebruik gemaakt van hypnose. Wanneer je onder hypnose bent, ben je in een andere staat van bewustzijn. Het is vergelijkbaar met hoe je je voelt vlak voordat je in slaap valt. Tijdens deze trance waar je in zit hou je nog wel een bepaalde alertheid. Zo ben je nog wel bewust van wie je bent en waar je bent.  

Door onder hypnose te zijn kun jij tijdens de therapie makkelijker bij informatie die je hebt weggestopt. Als jij last hebt van een probleem waarvan jij de kern helemaal hebt weggestopt is deze manier van therapie erg nuttig. Op deze manier kom jij dus snel bij de kern van het probleem en kun jij dit sneller en beter verwerken.  

Tijdens de hypnotherapie  

Tijdens de hypnotherapie kan je volledig op jezelf focussen. Dit zorgt ervoor dat je meer inzicht hebt in je gevoelens, herinneringen en gedachtes. Op deze manier kan je opzoek gaan naar waar de psychische klachten vandaan komen. Wanneer je erachter bent waar het vandaan komt kan je het hopelijk accepteren en misschien zelfs oplossen.   

Het doel van hypnotherapie is om je klachten te verminderen en beter om te leren omgaan met je psychische klachten. Voor iedereen is dit natuurlijk anders, want iedereen reageert hier anders op.  

Hoe ziet het eruit? 

Voor de meeste problemen die mensen hebben zijn drie sessies voldoende om ervan af te komen. Echter zijn er bij sommige problemen meerdere sessies voor nodig. Wij hebben voor jou opgezocht hoe deze drie sessies er ongeveer uit zien. 

Bij de eerste vindt vaak een kennisgesprek plaats. Hier wordt ook nog geen gebruik gemaakt van hypnose. In dit gesprek wordt gesproken over het probleem wat je hebt en hoe jij hier mee omgaat. Hier kunnen wat extra vragen aan jou gesteld worden om te kijken welke hypnotherapietechnieken het beste bij jou passen. 

In de tweede sessie word jij voor het eerst onder hypnose gebracht. Dit gebeurt met suggesties die je helpen te ontspannen en die ervoor zorgen dat jij helemaal kunt meegaan in de therapie. Meestal duurt deze sessie ook gelijk het langst van alle sessies. 

Tijdens de derde sessie vindt er eigenlijk een soort reflectie plaats. Heeft het geholpen? Hoe denk jij nu over het probleem? En voel jij je nu een stuk prettiger? Wanneer dit niet het geval is vinden er nog een aantal extra sessie plaats.  

Kun je zomaar naar hypnotherapie gaan?  

Als jij het gevoel hebt dat een hypnotherapeut je goed kan helpen kan jij hier zeker heen gaan. Let wel op! In principe kan iedereen zich een hypnotherapeut noemen omdat dit valt onder alternatieve therapie. Heb je er niet helemaal een goed gevoel bij? Vraag dan even aan de therapeut welke opleiding hij/zij heeft gedaan. Verder zou je altijd kunnen kijken naar de ervaringen van anderen. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je je goed voelt bij die persoon!  

Sharing is caring