Plantaardig eten

Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch, plantaardig of veganistisch voedingspatroon. Het eten van plantaardig voedsel heeft een positief effect op het klimaat, het welzijn van de dieren en op je eigen gezondheid. Alleen wat is plantaardig eten precies en hoe kan je het voor jezelf makkelijker maken om te beginnen met plantaardig eten? 

Wat is plantaardig eten 

Wanneer je plantaardig eet kies je ervoor om minder of geen dierlijke producten meer te eten. Je wilt eigenlijk meer gezonde plantaardige producten eten zoals groente, fruit, noten, granen en bonen. Het is niet zo dat je alleen vlees, vis en kip laat staan maar ook eieren, kaas en melkproducten. 

De voordelen 

Ineens plantaardig eten is niet altijd even makkelijk, want in vlees en vis zitten belangrijke voedingstoffen die je laat staan wanneer je plantaardig eet. Nu zijn er natuurlijk genoeg plantaardige producten die deze voedingstoffen bevatten. Plantaardig eten heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. 

Gezondheidsvoordelen  

Wanneer je plantaardig eet worden de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Dit komt omdat je minder vlees eet en meer producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Ondertussen heb je zoveel vervangende producten in de supermarkten liggen dat je lekker kan variëren met je maaltijden. Als je goed gaat variëren met je maaltijden krijg je de juiste voedingstoffen binnen en hierdoor voorkom je dat je een tekort krijgt aan vitaminen en eiwitten.   

Milieuvoordelen 

Wanneer je plantaardig eet, dan eet je minder dierlijke producten of misschien helemaal geen dierlijke producten. Een groot deel van de uitstoot van alle broeikassen wordt veroorzaakt door de vlees- en zuivelindustrie. Ook wordt er een hoop energie, grondstoffen en water bespaard als we meer groente eten en minder vlees. 

Het kan een best grote overgang zijn om ineens amper of geen vlees te eten. Nu zijn er verschillende dingen die je kan doen zodat het voor jezelf leuk blijft om over te stappen naar plantaardig eten. Deze tips maken het makkelijker te beginnen.  

  • Vervang vlees door peulvruchten 
  • Vleeswaren op je brood kan je vervangen door bijvoorbeeld hummus, jam of banaan 
  • Eet niet meer dan 40 gram kaas op een dag 
  • Zet niet meer dan 1x vis op het menu 
  • Eet niet meer dan 2 tot 3 eieren per week 
  • Plan van tevoren in wat je wilt gaan eten die week 

Het eten van plantaardig is een keus die je maakt en dus niet iets verplichts. De een voelt zich er super goed bij en de ander houdt gewoon net iets te veel van vlees om dat aan de kant te schuiven. Probeer dus uit wat jij fijn vindt! 

Sharing is caring