Wakker worden met een slechte adem

In films zie je het vaak. Die perfecte kus die gegeven wordt in de ochtend als je wakker wordt. Deze is in realiteit helemaal niet zo perfect als je denkt. Jouw partner en jij stinken beide uit jullie mond waardoor de kus lekker muf wordt. 

Hoe kom je aan die vieze geur in je mond? 

Een slechte ochtendadem kan ontstaan doordat de productie van je speeksel in je mond afneemt. Iedereen kent het gevoel wel dat je wakker wordt met een droge mond. Wanneer je mond minder speeksel bevat, gaan verschillende bacteriën allemaal op je tong zich bevinden. De afvalstoffen van deze bacteriën zorgen ervoor dat jij die vieze geur in je mond krijgt. Deze afvalstoffen van de bacteriën worden ook wel vluchtige zwavelverbindingen genoemd.  

Gezondheid 

Vaak is een slechte ochtendadem geen groot probleem. Tenzij jij een kus wilt geven aan je partner. Toch kan het in sommige situaties wel een probleem zijn. Er kan dan sprake zijn van een gezondheidsprobleem. Zo kan een slechte adem een eerste teken van een aandoening aan je tandvlees of aan je hart. Dit is heel vaak niet het geval. Merk jij toch dat je er meer last van hebt dan normaal. Dan kun je voor de zekerheid altijd naar een huisarts gaan.  

Wat kun je doen tegen dat dode vogeltje in je mond? 

Wanneer jij net wakker wordt en jij merkt dat je niet zo lekker uit je mond ruikt, kun jij snel wat water gaan drinken. Je zult merken dat de geur al een stuk minder erg is dan eerst. Wil jij toch de geur in je mond helemaal fris hebben dan kun jij het beste je tandenpoetsen, gebruik maken van een tongschraper en je mond achteraf spoelen met mondspoelmiddelen. Op deze manier krijg jij een stuk frissere mond dan wanneer je alleen je tandenpoetst.  

Om snel de vieze geur in je mond te verminderen kun je dus een glas met water leegdrinken. Door water te drinken wordt namelijk de speekselproductie weer op gang gebracht. Maar hoe lang werken die verfrissende slokken in de ochtend? Helaas is hier nog niets over duidelijk. Voor een echt frisse mond kun jij dus gewoon het beste je tandenpoetsen! 

Sharing is caring