Voeding voor het sporten

Voeding is het allerbelangrijkste voordat je gaat sporten. Als je niet genoeg of voldoende voeding binnenkrijgt voordat je gaat sporten dan kunnen hier problemen door ontstaan. Maar hoe kan je hier het beste mee omgaan? 

Wat kan je het beste wel doen? 

Als voeding voor het sporten kan je het beste kiezen voor een lichte en kleine maaltijd. Zorg er wel voor dat je dan een gezonde maaltijd eet waar niet te veel vet, eiwit of voedingsvezels bevatten. Als dat wel zo is dan kan je tijdens het sporten hier erg veel last van krijgen. Deze stoffen blijven namelijk lang in je maag zitten. Een maaltijd eten doe je dan ook het liefst één tot drie uur voordat je gaat sporten. Let wel op dat je zelf weet of jouw lichaam voldoende gezonde voeding binnenkrijgt.  

Niet doen 

Sporten op een lege maag is dus niet heel erg slim. Maar waarom is dat nou zo? Dit komt omdat je spieren hierdoor te weinig energie krijgen en dat is dan uiteindelijk niet goed voor je spieropbouw. Het risico van het sporten op een lege maag is dat je minder energie hebt, waardoor je eerder geneigd bent om te stoppen met sporten. Ook is je bloedsuikerspiegel erg laag waardoor je hierdoor kunnen flauwvallen of erg duizelig kunt worden.   

Eet ook niet een te grote maaltijd vlak voor het sporten. Het verteren van het voedsel in je lichaam wordt vertraagd en hierdoor kunnen er maagklachten ontstaan. Zorg er wel dan voor dat je maaltijd gezond blijft, want een gezonde maaltijd helpt het tegengaan van eetbuien.  

Maaltijden die je wel kunt eten 

We zijn er dus achter gekomen dat je voor het sporten het beste geen zware maaltijd kan eten. Maar wat kan je dan bijvoorbeeld wel eten? Wij hebben het op een rijtje gezet.  

  • Appel met pindakaas 
  • Kwark met banaan 
  • Gekookt eitje 
  • Cracker met pindakaas en banaan 
  • Havermout met banaan en rozijnen 
  • Yoghurt met fruit 

Sharing is caring