Sporten op een nuchtere maag

Wakker worden lekker je bed uitrollen, sportkleding aan en aan de slag! Sporten op nuchtere maag wordt gezien alsof je makkelijker afvalt, maar is dat wel zo? Wat is het idee? 

Wanneer je een nacht aan het slapen bent is het glycogeen ondertussen behoorlijk laag. Glycogeen is de stof in je lichaam die ervoor zorgt dat je koolhydraten verbrandt. Zodra deze te laag is gaat je lichaam vanzelf een andere manier bedenken om toch aan energie te komen. Je lichaam zal dan over gaan op vetverbranding. Wanneer je gaat sporten op nuchtere maag verbrand je meer vet dan dat je gaat sporten wanneer je hebt ontbeten.  

Vet verlies 

Ben je continu aan het sporten, op lege maag in de hoop dat je afvalt? Dan moeten we je teleurstellen je verbrandt dan wel meer vet dan koolhydraten. Maar als je bewust wilt gaan afvallen is het voor jezelf belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan het aantal calorieën dat je eet. Het trainen op een nuchtere maag kan je niet helpen om af te vallen als je verder niet kijkt naar je totale eet- en beweegpatroon.  

Sporten met een volle maag is ook niet ideaal. Als je graag iets wilt eten voor je work-out kan je ervoor kiezen om dan een uur tot anderhalf uur van tevoren even iets kleins te eten. Zo zijn er een aantal dingen die je makkelijk kan eten voor een work-out namelijk: 

  • Klein schaaltje yoghurt met wat muesli en fruit 
  • Plakje roggebrood met wat kaas 
  • Bakje havermout met wat fruit 
  • 2 (volkoren) crackers met mager beleg 
  • Een (volkoren) boterham met mager beleg 

Welke sporten kan je doen 

Wanneer je op nuchtere maag gaat sporten is het niet slim om bijvoorbeeld een HIIT & Fit te gaan doen. Wel kan je bijvoorbeeld Yoga met Wilma doen of juist even lekker gaan wandelen of wat pilates gaan doen. Je lichaam schakelt dan al automatisch over naar vetverbranding om aan energie te komen.  

Je hoeft niet op nuchtere maag te gaan sporten om af te vallen. Je moet kijken naar je dagelijkse calorieën en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.  

Sharing is caring