Negatieve gedachten, hoe laat je ze los?

Je kent het wel van die dagen dat je alles stom vindt en nergens echt zin in hebt. Het af en toe hebben van negatieve gedachten is niet erg, maar zijn niet goed voor zowel lichaam als geest. Wanneer je lekker positief en energiek in het leven staat levert je dat veel meer op. Alleen hoe laat je die negatieve gedachtes los? Hieronder lees je tips. 

Vervang je gedachten door positieve gedachten 

Het klinkt makkelijker dan gedaan, maar het zal je uiteindelijk veel goeds opleveren. Het hebben van negatieve gedachten kan je een slecht gevoel geven wat niet echt meehelpt. Je kan namelijk proberen om een helpende gedachte te vinden die je negatieve gedachte kan veranderen. Die helpende gedachte moet natuurlijk wel realistisch zijn, want je moet geen druk opleggen voor jezelf. 

Schrijf ze op en gooi ze daarna weg 

Afstand doen van die negatieve gedachtes kan je helpen. Zo kan je je negatieve gedachten op verschillende papiertjes zetten en ze daarna weggooien. Het weggooien van die papiertjes kan je een erg bevrijdend gevoel geven. Dat komt doordat die negatieve gedachten op papier staan de brij aan informatie in je brein weer overzichtelijk maken. 

Het geven van een naam aan je negatieve gedachten 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan je wel helpen. Door van die gedachten een verzameling te maken kan je meer afstand nemen van die gedachten. Je kan ze dan namelijk gaan zien als een soort indringer. Wanneer dat gevoel sterk is kan het makkelijker zijn om ze minder belangrijk te maken voor jezelf. 

Leven in het nu  

Het leven in het nu is niet altijd gemakkelijk. Je bent erg snel geneigd om vooruit te denken. Het vooruit denken op zich is niet eens zo erg, maar het kan zijn dat het uitkomt op een negatief scenario. Het vooruit denken is een heel natuurlijk iets. Je hoort het mensen vast ook vaak zeggen: ‘Als ik van het slechtste uitga dan kan het alleen maar meevallen.’ Het is deels ook wel waar, maar wanneer die gedachte erg sterk wordt gaat het je gedachten overnemen en helpt dat niet meer. 

Wanneer je lekker in het nu blijft leven kan je kijken naar je dingen die je op dat moment blij maken en wat je een goed gevoel geeft. Hierdoor ga je je vanzelf gelukkig voelen. Alles wat je aandacht geeft groeit namelijk, dus wanneer je meer aandacht geeft aan je positieve gedachten worden die groter en je negatieve gedachten kleiner.  

Doe dingen die je energie geven 

Misschien verwacht je het wel, maar je kan meer invloed hebben op je gedachten dan je misschien denkt. Wanneer je iets doet wat je leuk vindt wordt er een stofje, dat endorfine heet, aangemaakt. Dit stofje geeft je het gevoel van geluk. Bijvoorbeeld bij hardlopen wordt dit stofje aangemaakt en veel mensen voelen zich na een rondje hardlopen een stuk gelukkiger.  

Wanneer je regelmatig het stofje dat je het gevoel van geluk geeft aanmaakt ga je er op een gegeven moment in geloven. Dit zorgt ervoor dat je je niet meer per se somber hoeft te voelen en je dus je negatieve gedachten kan ruilen voor positieve gedachten. 

Sharing is caring