Wat doet cafeïne met je lichaam?

Het gevoel dat je net wakker bent en echt een kop koffie nodig hebt om wakker te worden of wanneer je een middagdip hebt dat je even een bakje koffie voor jezelf zet wie herkent dit niet? Alleen wat doet koffie met je lichaam? 

Cafeïne  

Cafeïne is een stofje dat voorkomt in verschillende drankjes bijvoorbeeld koffie, frisdrank, energiedrankjes etc. Wanneer je 1 tot 2 kopjes koffie drinkt kan dat ervoor zorgen dat je concentratie beter is en dat je ook van je middagdip af bent. Nu is het wel zo dat het teveel nemen van cafeïne niet goed voor je is, nu verschilt het wel per persoon wat te veel is.  

Behoefte aan cafeïne  

De behoefte aan cafeïne zit in je genen. De mensen die weinig cafeïne in hun bloed hebben en die cafeïne ook snel verwerken drinken de meeste kopjes koffie op een dag. Mensen kunnen koffie drinken omdat ze het nodig hebben, maar ze kunnen het ook drinken omdat het een gewoonte is bijvoorbeeld bij een taartje of wanneer je klaar bent met eten.  

Reactie van je lichaam  

Cafeïne komt heel snel terecht in je bloed. Een kopje koffie kan een erg stimulerend effect hebben. Het is niet zo dat hoe meer koffie je drinkt, hoe beter de effecten. Drankjes met cafeïne werkt niet perse vocht afdrijvend wel is het zo dat het vocht je lichaam sneller verlaat doordat het je nieren stimuleert.  

Te veel cafeïne  

Wanneer je te veel cafeïne drinkt kan het ervoor zorgen dat je minder de slaaprust hebt, omdat je nog die cafeïne in je lichaam hebt. Maar het kan ook zorgen voor hoofdpijn, gevoelens van angst en prikkelbaarheid. Hoe je reageert op cafeïne verschilt en het verschilt dus ook per persoon hoeveel cafeïne je kan nemen op een dag.  

Sharing is caring