Wintertenen, zo kom je ervan af

Kunnen je voeten niet wachten tot het weer zomer is? Niet iedereen komt de winter door met warme sloffen. Het seizoen van wintertenen staat weer voor de deur. Wat zijn de oorzaken en nog beter wat kan je eraan doen? We vertellen je er alles over. 

De oorzaak 

Wintertenen, wat is het nou eigenlijk? Het wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding van je voeten. Normaal zetten je bloedvaten uit als je het warm hebt en vernauwen ze weer als je het koud hebt. Dit proces gaat niet goed als je last hebt van wintertenen. De kleine vaten in de topjes van de tenen zetten sneller uit dan de grote vaten in de voet. Hierdoor ontstaat er druk, waardoor het bloed in de tenen vast komt te zitten.  

De gevolgen hiervan zijn gezwollen en blauwe tenen. Door de druk die op de vaten komt te staan kan er pijn ontstaan, maar ook jeuk en soms zelfs blaren. Dat zijn natuurlijk geen pretjes.  

Wat kan je doen? 

De vraag: wat kan je er nou aan doen? Helaas bestaat er geen simpel wondermiddeltje. Je zal dus geduld moeten hebben tot de klachten verdwijnen. Het goede nieuws is namelijk dat wintertenen meestal na twee of drie weken verdwijnen.  

Zo voorkom je wintertenen 

Houd je voeten warm 

Zijn je voeten gevoelig voor dit verschijnsel, houdt ze dan goed warm. Draag het liefst katoenen of wollen sokken, zo houd je de meeste warmte vast. Is dit niet genoeg combineer je warme sokken dan met waterdichte schoenen. Zo houd je kou en dus ook vocht weg. Een belangrijke factor als het gaat om wintertenen. Pas wel op dat je schoenen niet te strak zitten. Dan krijg je juist kouden voeten.  

Koffie 

Het klinkt misschien gek, maar laat de koffie wat vaker staan. Dranken met cafeïne, waaronder koffie, zorgen ervoor dat je vaten gaan vernauwen. Dit kan je natuurlijk juist niet gebruiken.  

Blijf bewegen 

Bewegen is natuurlijk altijd goed. Ook voor je bloedvaten. Trek je sportschoenen aan en doe een work-out. Zo zorg je er weer voor dat je vaten juist uitzetten.  

Opwarmen 

Heb je met deze tips wintertenen niet kunnen voorkomen? Warm je voeten dan vooral niet te snel op. Spring dus niet onder een hete douche. De vaten kunnen door de plotselinge warmte juist kapotgaan. Met gevolg dat je wintertenen alleen maar erger worden.  

Sharing is caring