Reuma

Een op de vijf Nederlanders heeft last van reumatische klachten. Maar wat houdt reuma precies in en kan je nog in beweging blijven met reumatische klachten?

Wat is reuma

Reuma is een aandoening aan je gewrichten, spieren en pezen. Dit is een aandoening waarbij je afweersysteem van je lichaam is ontregeld. Hierdoor kan je dan uiteindelijk een chronische ontsteking krijgen. Je kan verschillende klachten krijgen bij reuma zoals; pijn, stijfheid in gewrichten en spieren en vermoeidheid. De oorzaak van reuma is nog steeds onbekend. De kans is dat er waarschijnlijk veel verschillende oorzaken een rol spelen in de oorzaak van reuma.

Verschillende soorten

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Maar welke soorten reuma komt het vaakst voor? En wat betekenen ze?

Artrose

Bij deze aandoening gaat de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit. Het kraakbeen wordt dan dunner waardoor je meer pijn kan ervaren. Er zit als het ware minder demping tussen je botten en gewrichten.

Ziekte van Bechterew

Bij deze ziekte zijn vooral de gewrichten van rug, heup en knieën ontstoken. Het begint vaak met pijn bij stijfheid. Daarnaast zijn mensen met de ziekte van Bechterew vaak erg moe.

Fibromyalgie

Bij deze aandoening heb je altijd pijn, stijfheid en ben je altijd moe. Vaak is in het lichaam niets iets te vinden wat de aandoening veroorzaakt.

Jeugdreuma

Dit is een gewrichtsontsteking bij kinderen. We spreken over jeugdreuma als er langer dan 6 weken een gewrichtsontsteking is.

Botontkalking

Bij deze aandoening worden je botten broos, dit komt vooral door ouderdom. Deze aandoening wordt osteoporose genoemd. Vaak wordt dit ontdekt omdat iemand bij een klein ongelukje een bot breekt. Vaak is dit de heup, pols of een ruggenwervel.

Reumatoïde artritis

Bij deze aandoening werkt uw afweersysteem niet goed. Er komen stoffen vrij die ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Een behandeling kan helpen om pijnklachten te verminderen.

Jicht

Dit is een gevolg van een slechte stofwisseling. Er ontstaan urinezuurkristallen en vestigen zich in uw gewrichten. Vaak gaat dit gepaard met plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.

Wat herken je als je reuma hebt

Er zijn veel verschillende klachten die je kan ervaren wanneer je reuma hebt. We hebben ze hier op een rijtje gezet:

  • Je hebt pijnlijke, dikke, warme of stijve gewrichten
  • In de ochtend heb je het meest last van stijfheid
  • Je kunt je gewrichten minder goed buigen
  • Last hebben van vermoeidheid
  • Meestal symmetrische klachten dus niet aan één kant maar aan allebei de kanten
  • Gewichten doen pijn zonder dat je beweegt

In beweging blijven met reuma

Het is erg belangrijk om regelmatig in beweging te blijven wanneer je reuma hebt. Jouw botten en spieren worden hierdoor sterker en je gewrichten soepeler. Ook zorg je ervoor dat je je conditie verbetert of op pijl houdt, zodat je meer energie hebt en minder moe bent. Veel mensen denken als je reuma hebt je niet meer in beweging kan blijven of je sport niet kan uitoefenen. Maar er zijn zeker een paar manieren om in beweging te blijven wanneer je reuma hebt. Dit zijn; wandelen, fietsen, zwemmen, Nordic Walking en Yoga. Dit is natuurlijk niet het enige wat je kan doen. Overleg met een fysiotherapeut of reumatoloog over wat voor jou het beste is.

Sharing is caring