Het bijten van je nagels, hoe kom je ervan af?

Nagelbijten… Iets dat iedereen wel is heeft gedaan. De ene bijt meer of vaker zijn nagels dan ander of is zelfs verslaafd aan het bijten van de nagels. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 mensen op hun nagels bijt. Maar waarom bijten we op onze nagels en hoe kunnen we het beste stoppen met nagelbijten? 

Wat is nagelbijten? 

Bij nagelbijten worden de nagels van de vinger afgebeten. In medische termen noem je dit ook wel onychofagie. Soms bijten mensen hun nagels zo ver af, dat ze helemaal uitkomen bij hun nagelbed. Als je echt verslaafd bent aan nagelbijten kijk je voortdurend naar of de nagels wel gelijkmatig zijn afgebeten. Wanneer dit niet zo is, wordt er gelijk weer gebeten. Vaak beginnen mensen met nagelbijten vanaf hun vierde jaar. Ze beginnen dan meestal wanneer ze naar de basisschool gaan. Echter is toch gebleken dat pubers het meeste nagelbijten.  

Waarom bijten mensen op hun nagels? 

Het bijten op je nagels kan verschillende oorzaken hebben. Nagelbijten is een onbewuste impuls die de nagelbijters hebben. Het is een handeling die niet gecontroleerd kan worden en die je dus onbewust herhaald. Je hebt dus niet door dat je het doet. Nagelbijten wordt ook wel vergeleken met aan je haar friemelen. Nagels bijten en aan je haar friemelen verergeren wanneer jij last hebt van stress, verveling en boosheid. Wij hebben de mogelijke redenen voor jou op een rijtje gezet waarom jij nagels bijt! 

  • Vervanging voor agressieve impulsen. Dit komt veel voor bij kinderen die willen ontwikkelen en groeien, maar daarin worden tegengehouden door de ouders. 
  • Plaatsvervangende bevrediging. Een voorbeeld hiervan is dat je boze en agressieve gevoelens hebt. Dan uit je dit naar jezelf. Een gevolg hiervan is het bijten van je nagels. 
  • Onzekerheid. Onzekerheid is de grootste reden dat mensen hun nagels bijten. Zij zijn dan bijvoorbeeld onzeker wanneer zij in contact komen met andere mensen.  

Hoe kun je stoppen met nagelbijten? 

Met nagelbijten stoppen de meeste mensen vanzelf op een latere leeftijd. Toch lukt het niet bij iedereen om vanzelf te stoppen. Hier wat tips die jou kunnen helpen om je nagels niet af te bijten: 

  • Hou je nagels kort. Wanneer je je nagels al kort houdt, dan is de kans groot dat jij je nagels minder gaat bijten omdat ze al zo kort zijn.  
  • Zoek afleiding. Als jij het idee hebt dat je je nagels weer wilt gaan bijten kun je het beste afleiding zoeken. Op deze manier vergeet je al snel dat je je nagels wilde afbijten. 
  • Kauwgom. Bij sommige mensen helpt het om kauwgom te nemen. Door het kauwen op de kauwgom denk je er niet meer aan om te kauwen op je nagels. 
  • Je nagels insmeren met nagelbijt vloeistof. Dit is een vloeistof die een hele bittere smaak heeft. Wanneer je je nagels wilt afbijten en dit proeft heb jij gelijk geen zin meer om verder te bijten. 

Er zijn dus genoeg manieren om van nagelbijten af te komen.  

Sharing is caring