De 5 talen van de liefde

Ieder persoon uit zijn liefde op een andere manier. De een uit graag zijn liefde door het geven van een cadeau, de andere maakt het liefst tijd om een op een samen tijd de besteden. Zo zijn er 5 verschillende liefdestalen. Waar hecht jij meer waarde aan?

Liefdestalen

Dr. Gary Chapman is een Amerikaanse schrijver en de grondlegger van de vijf liefdestalen. Het is eigenlijk heel simpel. Iedereen ervaart liefde op een andere manier. Sommige vinden bepaalde dingen erg belangrijk, die voor andere niks uitmaken. Krijg je misschien liever wat vaker een cadeau maar lijkt je partner daar niet aan te denken.

Je kan veel leren over jezelf en over je partner als je weet welke liefdestalen jullie hebben. Je kan elkaar beter leren begrijpen. Zo zie je wat de andere belangrijk vindt, hier kan je dan weer op in spelen.

Positieve woorden

Is dit jouw liefdestaal dan hecht je veel waarde aan wat er gezegd wordt in een relatie. Taal is de manier waarop jij je liefde uit. Je kan denken aan het geven en ontvangen van complimenten, het duidelijk maken van support door te benoemen dat je voor diegene klaar staat of een simpele ‘’Ik ben trots op je’’.  Omdat worden voor jou zo krachtig zijn kunnen negatieve opmerkingen hard binnenkomen.

Tijd en aandacht

Is dit de liefdestaal van jou of je partner dan staat aandacht voor elkaar centraal. Het is belangrijk voor je om ‘quality time’ in te plannen. Geen telefoon of andere afleiding, alleen oog voor elkaar. Echt naar elkaar luisteren met volle aandacht is een must. Mensen met deze liefdestaal gaan graag samen een weekendje weg of gaan uit eten.

Cadeaus

Voor sommige is dit een must in de relatie. Natuurlijk is het leuk om cadeaus te geven en te krijgen. Bij deze liefdestaal gaat het niet om het bedrag maar om de gedachte erachter. De waarde zit in het gebaar van het cadeau. Het kan gezien worden als blijk van waardering.  Is dit de liefdestaal van je partner? Neem dan eens zomaar een bos bloemen mee of zet wat lekkers klaar voor hem of haar. Het gaat om het gebaar en dat je er tijd en energie in hebt gestoken.

Dienstbaarheid

Heel romantisch lijkt het natuurlijk niet om de was te doen voor de ander. Toch kan dit veel betekenen voor de persoon die deze liefdestaal spreekt. Iemand met deze liefdestaal wordt graag geholpen en ziet dat als een teken van liefde. Het gaat erom dat je het vanuit jezelf doet, niet als het je al meerdere keren gevraagd wordt. Heeft jouw partner deze liefdestaal kook dan eens zomaar voor hem of haar. Zie je dat je partner het druk heeft neem dan een taak uit handen waarvan je weet dat diegene het niet leuk vindt om te doen.

Lichamelijk aanraking

Spreekt je partner deze liefdestaal of is dit die van jou, dan hecht je veel waarde aan fysieke aanraking. Een knuffel of elkaars hand vasthouden kan al een mooi gebaar zijn. Spreekt jou partner deze liefdestaal geef dan een spontaan een massage of uit dagelijks je liefde wat meer door een kus te geven voordat je weg gaat.

Sharing is caring