De 5 beste tips om af te vallen als je ouder bent dan 40

Kilo’s kwijtraken op je veertigste kan een uitdaging zijn – maar deze eenvoudige strategieën werken echt! 

Het bereiken van de 40 heeft veel voordelen, zoals wijsheid, toegenomen zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Maar om eerlijk te zijn, is het moeilijk om aan sommige lichamelijke veranderingen te wennen. Een grote verandering is de veranderde stofwisseling, waardoor het moeilijker is om op gewicht te blijven en af te vallen. Gewicht verliezen na je veertigste is echter niet onmogelijk. Je kunt op elke leeftijd kilo’s kwijtraken en tegelijkertijd je algehele welzijn optimaliseren. Hier zijn vijf tactieken die werken. En ja, één daarvan is een dagelijkse dosis pure chocolade! 

Verminder, maar schrap geen koolhydraten 

Koolhydraten zijn brandstof, en hele voedselbronnen, zoals vers fruit, volle granen en aardappelen, zitten boordevol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Koolhydraten volledig schrappen berooft je lichaam van belangrijke voedingsstoffen. Dit kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals constipatie, vermoeidheid en prikkelbaarheid. 

Maar na je 40e kan je dagelijkse behoefte aan koolhydraten afnemen. Veel mensen eten het daarom ook minder omdat ze bang zijn om aan te komen. De beste oplossing is om de kwaliteit van de koolhydraten die je eet te  denk aan koolhydraten als een kleinere toevoeging aan een maaltijd, in plaats van hoofd ingrediënt.  

Eet veel meer groenten 

Begin eerst met groenten en bouw je maaltijden daar omheen. We raden je aan om een volle kop niet-zetmeelrijke groenten bij het ontbijt te nemen, en ten minste twee kopjes in elke lunch en diner. Een minimum van vijf kopjes per dag (denk aan vijf porties ter grootte van een tennisbal) levert waardevolle voedingsstoffen en biedt bescherming tegen ziektes. Maar deze groenten zorgen ook voor meer verzadiging, voegen volume toe aan maaltijden, helpen de bloedsuikerspiegel en insulinespiegel te reguleren, en ondersteunen een gezonde spijsvertering, wat allemaal bijdraagt aan een duurzame gewichtsbeheersing. De meeste 40+ vrouwen overschatten hun groente-inname, en volgens de CDC eet slechts 9% van de volwassenen de minimaal aanbevolen hoeveelheid van twee tot drie kopjes groenten per dag.  

Doe bij het ontbijt een flinke handvol groenten in een smoothie, doe gesnipperde courgette in havermout, voeg groenten toe aan een eier- of kikkererwtenroerei, of eet gewoon groenten ernaast, zoals gesneden komkommer of rode paprika. In plaats van broodjes of wraps bij de lunch, ga voor salades met een grote basis van groenten en fruit. Bij het avondeten, bak, braad, grill, of roerbak groenten, en maak ze de grootste component van de maaltijd. 

Nogmaals, koppel je groenten met een bron van magere eiwitten, goede vetten, en een kleinere portie gezonde koolhydraten, en je hebt een ideale balans gecreëerd voor zowel gewichtsbeheersing en goede voeding. 

Wees voorzichtig met alcohol 

Veel vrouwelijke 40-plussers zien de weegschaal pas bewegen als ze minderen met alcohol of een drinkpauze inlassen. Alcohol is een lastig onderwerp, want als je het met mate drinkt, kan het de gewichtsbeheersing ondersteunen, zo blijkt uit onderzoek. Maar vrouwen die veel drinken lopen een verhoogd risico op obesitas. 

Matig alcoholgebruik betekent één drankje per dag. 

Als je de meeste avonden een halve fles wijn naar binnen werkt, kunnen er verschillende problemen in het spel zijn. Ten eerste verlaagt alcohol de remmingen en stimuleert het de eetlust, zodat je meer gaat eten, vaak gedachteloos. Bovendien wordt het afbreken van alcohol een topprioriteit voor het lichaam. Dat betekent dat voedsel dat met alcohol wordt genuttigd minder snel wordt verbrand. Tenslotte kan te veel alcohol de slaap verstoren, en een gezonde slaapcyclus is direct verbonden met de stofwisseling, gewichtsbeheersing en de opbouw van je buikvet. 

Als helemaal stoppen met alcohol niet realistisch is, overweeg dan om een specifieke drinkstrategie te volgen. Ga geleidelijk minder drinken, beperk alcohol tot het weekend of beperk je consumptie tot maximaal één drankje per dag.  

Eet geen dieetvoeding (of ga op dieet) 

Veel 40+ers blijven hangen in verouderde mind-sets voor gewichtsverlies. Een daarvan is het eten van dieetvoeding, die sterk bewerkte producten gemaakt met kunstmatige chemicaliën die zijn ontworpen om minder calorieën, koolhydraten, suiker, of vet te bevatten. We raden je aan om deze hele partij voorgoed te schrappen! Dieetvoeding is niet alleen totaal onbevredigend, het kan ook je eetlust aantasten, ontstekingen opwekken, de gezonde bacteriën in je darmen, die een rol spelen bij gewichtsbeheersing, veranderen en je immuunsysteem overbelasten. 

Onderzoek toont ook aan dat het overschakelen van bewerkte voedingsmiddelen naar volledige voedingsmiddelen de calorieverbranding verhoogt, wat betekent dat het eten van echt voedsel je kan helpen gewicht te verliezen, zelfs zonder het verminderen van je calorie inname. Kies in plaats van een calorie arme diepvriesmaaltijd voor een stevige linzensoep en een salade met avocado. In plaats van een paar koekjes met een verlaagd vetgehalte kun je kiezen voor een in amandelboter gedoopte appel of een paar blokjes pure chocolade van hoge kwaliteit. 

Trakteer jezelf dagelijks op pure chocolade  

 
Onderzoek bevestigt dat dagelijks pure chocolade eten helpt het verlangen naar zowel zoete als zoute voeding te verminderen. Pure chocolade kan ook helpen bij het verminderen van stress, een belangrijke trigger voor emotionele eters. Een studie heeft aangetoond dat het eten van 150 gr pure chocolade per dag gedurende twee weken het niveau van stresshormonen verlaagde bij vrijwilligers die zichzelf als zeer gestrest beschouwden. 

Sharing is caring