Angststoornissen

Wat zijn nou precies angststoornissen

Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische klachten van een mens. Het is een stoornis en het veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Je maakt je steeds heel veel zorgen over bepaalde dingen.

Welke verschillende angststoornissen zijn er?

Sociale fobie

Bij sociale fobie spreken mensen ook wel over een sociale-angststoornis. Hierbij ben je heel erg bang wat anderen van jou denken. Deze fobie kan klachten geven zoals, hartkloppingen en benauwdheid.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie ben je bang voor verschillende dingen. Denk hierbij dan aan: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts, voor spinnen of bloed. Door deze fobieën kunnen ook verschillende klachten ontstaan, zoals flauwvallen, hartkloppingen, zweten of hyperventilatie.

Paniekstoornis

Een paniekstoornis houdt in dat je regelmatig last hebt van paniekaanvallen. Je hebt naast het angstige gevoel ook lichamelijke klachten waar je in één keer en tegelijk last van krijgt. Dit zijn; hartkloppingen, ademnood, zweten, zwaar gevoel op je borst, trillen, duizeligheid, misselijkheid of koude rillingen.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Een posttraumatische stressstornis is het gevolg van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Wie zoiets niet goed kan verwerken, kan er voor lange tijd geestelijk en lichamelijke klachten aan over houden. Dat kan direct of maanden later.

Wat is de oorzaak? Waardoor komt het?

Er zijn heel veel verschillende omstandigheden voor het veroorzaken van een angststoornis, maar waarom iemand een angststoornis krijgt is vaak niet helemaal te verklaren. Meestal zorgen verschillende omstandigheden ervoor;

  • Het kan erfelijk zijn. Het kan dan zijn dat het voorkomt in de familie.
  • De manier waarop ouders een kind opvoeden kunnen ook bijdragen aan een angststoornis.
  • Mensen die het moeilijk vinden om met andere mensen om te gaan.
  • Na een ernstige gebeurtenis waarin iemand heel bang was
  • Het kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bijvoorbeeld bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs.

Hoe herken je een angststoornis?

Heel veel mensen denken gelijk als je bang bent dat je een stoornis hebt, maar dat is niet zo. Wanneer je dagelijks leven regelmatig door angst wordt verstoord is het wel echt een stoornis. Ook kan je een angststoornis herkennen door de volgende specifieke symptomen; hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, gebrek aan eetlust, concentratieproblemen, een bang voorgevoel, prikkelbaarheid, spanning en onrust of angst voor allerlei klachten.

Hoe kan jij zelf hier het beste mee omgaan?

Er zijn heel veel verschillende manieren om het best om te gaan met een angststoornis. Eén manier hiervan is dat je goed voor jezelf moet blijven zorgen en dat je dingen blijft ondernemen. Dit gaan dan over blijven bewegen, naar buiten blijven gaan, gezond eten en zorgen voor een goede nachtrust. Een ander manier is dat je erover moet blijven praten met iemand, dit kan zijn; met je ouders, partner, vrienden of de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste instantie mocht dit nodig zijn.

Hoe kunnen de mensen om je hee het beste omgaan met iemand met een angststoornis?

Neem als allereerst de tijd om te luisteren naar die persoon, het is belangrijk dat je niet meegaat in de angst van iemand anders en verander over een aantal minuten het onderwerp. Een andere manier is om de persoon met een angststoornis afleiding te bieden, ga bijvoorbeeld wat leuks doen.

Sharing is caring