Vriesbrand

Je herkent het vast wel; je hebt nog wat eten over en stopt dit in de vriezer. Vervolgens trek je een kliekje uit de vriezer en het zit vol met ijskristallen of droge/ grijze plekken. Herkenbaar? Dan heb je vriesbrand. Gelukkig staat je vriezer niet in vuur en vlam en kun je dit makkelijk voorkomen!

Wat is vriesbrand?

Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren voeding wordt blootgesteld aan lucht. Hierdoor krijg je verkleuringen op het voedsel. Vooral bij vlees is dit goed waar te nemen. Je herkent dit door de grijs/zwarte vlekken op het vlees. Naast verkleuringen kan het ook zijn dat je ontzettend veel ijskristallen op het eten krijgt. Dit komt omdat de watermoleculen die erin zitten in ijskristallen veranderen. Het water onttrekt uit het voedsel en zo droogt het uit. Hoewel het er onsmakelijk uit ziet is het niet gevaarlijk. Je kan het gewoon eten maar door de uitdroging kan de smaak en structuur wel wat veranderd zijn en dus minder vers smaken! Mocht er maar een klein verkleurd zijn dan kan je dit er eventueel  vanaf snijden.

Voorkomen

Je voorkomt vriesbrand dus door geen lucht in de verpakking te hebben. Laat warme producten eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het kan invriezen. Zo ontstaat er geen waterdamp wat zich weer kan omzetten in ijskristallen. Maak daarbij gebruik van diepvrieszakken of bakjes en zorg dat alle lucht er zo veel mogelijk uit is. Vries koude producten gelijk in. Want ook hier geldt hoe minder vocht er in de verpakking komt hoe beter jouw product blijft tijdens het invriezen. Zorg dat de temperatuur in de vriezer zo min mogelijk schommelt en sluit en open de vriezer daarom zo snel mogelijk.

Sharing is caring