Sporten in de overgang

De overgang we moeten er allemaal een keer aan geloven. De overgang is een fase waarin iedere vrouw terecht zal komen. Je gaat van een vruchtbare periode naar een niet vruchtbare periode. De overgang begint doordat de hormonen die je menstruatie regelen gaan schommelen. Wanneer je in de overgang komt kan je je vaak moe of lusteloos voelen. Ook kan je last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten. Sporten is dan wel het laatste waar je aan moet denken. Alleen wanneer je toch even die sportkleding aantrekt gaat dat je helpen om minder last te krijgen van de overgangsklachten.

Voordelen van sporten in de overgang

  • Het is belangrijk voor de botopbouw, hierdoor neemt de kans op botontkalking af.
  • Bij verschillende krachtoefeningen ligt de focus erg op het sterker maken van je spieren, gewrichten, botstructuur en pezen. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van gewrichtsklachten.
  • Wanneer je meer spieren hebt betekent dat je minder overtollige calorieën opslaat als vet.
  • Je maak meer testosteron aan. Dit wordt tijdens sporten omgezet in estradiol. Aan dit stofje heb je juist tekort tijdens de overgang.
  • Negatieve gedachtes worden verminderd. Wanneer je bezig bent met een fysieke inspanning gebeurt er aardig wat met je hormonen. Er komen namelijk verschillende hormonen vrij: endorfine, serotonine en dopamine. Deze hormonen creëren een goed gevoel.
  • De kans op overgewicht wordt verkleind.

Hoe kan je het beste bewegen in de overgang?

Krachttraining is het belangrijkste. Wanneer je namelijk je spieren versterkt geef je je stofwisseling een enorme boost. Hierdoor word je huid strakker en je botten sterker. Met krachttraining zal je sneller vet verliezen dan door een uur op de loopband te staan. Je kan het natuurlijk steeds zwaarder voor jezelf maken.

Wandelen is een simpele manier om lekker te bewegen tijdens de overgang. Tijdens het wandelen belast je namelijk je botten en hierdoor worden je botten sterker. Ook zet je tijdens het wandelen de vetverbranding aan. Het wandelen is gelijk een moment om je hoofd leeg te maken.

Yoga is een fijne ondersteuning tijdens de overgang. Yoga zorgt voor het versoepelen van je spieren en gewrichten. Het verbetert ook je doorbloeding in je lijf en het heeft een goed effect op je hele hormoon- en stresssysteem. Je hebt veel verschillende soorten yoga die op verschillende dingen focussen. Het is dus belangrijk om er voor jezelf achter te komen wat echt bij jou past. Wil je een keer yoga proberen? Bij Fit at Home hebben wij Yoga met Wilma.

Sharing is caring