Wat gebeurt er met je lichaam bij stress?

Wie heeft er nou geen last van stress? Iedereen heeft er wel mee te maken dat je af en toe stress hebt. Bij de een is het erger dan bij de ander, maar wat gebeurt er nou met je lichaam bij stress? 

Kenmerken van stress 

Wanneer je in een stresssituatie komt kan dat zich uiten op verschillende manieren en het is ook bij iedereen anders, want iedereen reageert anders op stress.  

  • Een hartslag die sneller gaat 
  • Je spieren zin gespannen 
  • Je gaat zweten 
  • Je bent veel alerter 
  • Je bloedsuikerspiegel stijgt 
  • De doorbloeding wordt minder  

Na stress ontspannen  

Dit geldt als je terecht bent gekomen in een stresssituatie. Bijvoorbeeld bij angst of gevaar. Je lichaam maakt dan adrenaline en cortisol aan. Zodat je kan handelen in de stresssituatie. Als de stress voorbij is geven jouw hersenen een signaal door dat het niet meer nodig is die om deze stoffen aan te maken. Het aanmaken van adrenaline en cortisol stopt direct wanneer het signaal krijgt. Hierdoor kan je echt even ontspannen. Neem daar dus ook de tijd voor. 

Chronische stress 

Het af en toe hebben van stress is dus niet gevaarlijk. Het is zelfs heel normaal dat jouw lichaam zo reageert. Maar wanneer je dagelijks veel stress hebt noemen we dit chronische stress. Signalen daarvan zijn: slechter immuunsysteem, hoofdpijn, nekklachten, rugklachten, slechter geheugen, hoge hartslag, snellere ademhaling, slapeloosheid, burn-out en sneller verouderingsproces. 

In dit geval is het van belang om achter de oorzaak van de stress te komen en deze aan te pakken. Op die manier zorg je dat er weer rust ontstaat zodat jouw lichaam kan herstellen en ontspannen. Wat daarbij kan helpen is gezond te leven, aandacht hebben voor je slaap, beweging, goede ontspanning en natuurlijk goede voeding. Relaxoefeningen kunnen ook goed helpen.  

Houd de balans! 

Stress hoeft dus niet altijd iets slechts te zijn maar het houden van de balans is belangrijk. Natuurlijk is stress niet altijd te voorkomen. Weet je dat er een stressvol moment aankomt? Plan dan bewust wat momenten in om te ontspannen. Zo voorkom je hopelijk dat er geen chronische stress klachten optreden.  

Sharing is caring