Steken in je zij

Je bent lekker aan het rennen, je bereikt eindelijk het tempo dat je wilt bereiken maar opeens krijg jij een enorme steek in je zij… Hoe vervelend is dat? Maar hoe komt het nou dat jij zo’n steek hebt? En wat kun je er nou aan doen? 

Oorzaak van steek in je zij 

De steken in je zij ontstaan waarschijnlijk door een prikkeling van je middenrif. Die wordt natuurlijk vaak gebruikt bij je ademhaling. Nu kan het ook komen door een kramp in het deel van je dikke darm. De steken in je zij zijn zeker niet gevaarlijk voor je lichaam. Alleen een beetje jammer dat dit een naar gevoel is wanneer jij lekker aan het sporten bent. 

Wat kan je doen bij een steek in je zij? 

Steek in je zij is heel vervelend, maar wat kun je nou het beste doen op zo’n moment? Het is belangrijk om bij steek even wat rustiger te gaan sporten. Zo geef je je lichaam al iets meer rust. Naast dat is het heel belangrijk om goed door te blijven ademen. Als je toch merkt dat het niet helpt, rek je lichaam goed uit. Zo kom jij zo snel mogelijk van je steek af! 

Hoe kan je een zijsteek voorkomen? 

Nu weet je wat je moet doen wanneer je steek hebt tijdens het sporten, maar hoe fijn is het wel niet om het de steek in je zij te kunnen voorkomen? Er zijn verschillende dingen die jij kunt doen om het te voorkomen! Zo is het handig om voor het sporten geen zware maaltijd te eten. Naast dat is het handig om een goed warming-up te doen, kun je het beste op een gelijkmatig tempo sporten en kleine slokjes water drinken tijdens het sporten. 

Steken in je zij zijn niet fijn, maar er zijn wel dingen die je ertegen kan doen om het te verhelpen. Kijk wat voor jou helpt. 

Sharing is caring