Powernappen

Gedurende de dag kun je om verschillende redenen moe zijn: je hebt ‘s nachts te weinig geslapen, je hebt verkeerd gegeten of dat je merkt dat je veel slaaptekort hebt. Veel mensen kiezen er daarom voor om in de middag hun ogen even dicht te doen. Een powernap dus! 

Wat is een powernap? 

Een powernap is een kort dutje dat je doet overdag als je erg moe bent. Soms gebruiken mensen een powernap om ook hun slaaptekort in te halen. Maar wat zijn nou precies de effecten van een goede powernap? Je doet een powernap om je energieniveau weer in stand te houden. Zo’n kort slaapje heeft ook al een gunstige invloed op je alertheid, waar je vervolgens ongeveer tot wel twee uur kan van profiteren. Het helpt ook met de verlaging van je stressniveau of gespannenheid en het verhogen van je productiviteit. Een powernap wordt ook wel bedoeld als een kleine pauze.  

Hoelang moet je powernappen? 

Als je snel energie binnen wilt krijgen, dan kun je het beste een korte powernap nemen van 10 tot 20 minuten. Je lichaam heeft namelijk fases en tijdsens je slaap ga je door deze verschillende fases heen. De eerste fase is de fase waarin je in slaap valt. De tweede fase is een lichte slaap waarin je lichaam tot rust komt, maar waarbij je nog niet heel diep in slaap bent. Na ongeveer 20 minuten begint de diepe slaap. Het is belangrijk om in de lichte slaapfase wakker te worden, omdat je anders liever door wilt slapen. Als je wakker wordt na een uurtje slapen kan je je sloom voelen en ook heel erg vermoeid. Dit komt omdat je lichaam dan de diepe slaapfase heeft bereikt.  

Wanneer kan je nou het beste een powernap nemen? 

Het is door onderzoekers bewezen dat de beste tijd voor een powernap tussen 13:00 en 15:00 is. Let op! Dit is alleen zo, als je al wakker bent tussen 07:00 en 09:00. Dit komt doordat je lichaam op dit tijdstip veel energie verbruikt voor de vertering van de lunch die je hebt gegeten.  

Tips voor jouw powernap 

  • Maak je omgeving goed donker 
  • Zet je mobiel op stil en leg deze aan de kant 
  • Maak gebruik van een slaapmasker of oordopjes  
  • Probeer van tevoren je suiker- en cafeïne-inname te beperken 
  • Snooze niet, maar sta op wanneer je timer afgaat 
  • Slaap niet te lang door 
  • Zorg voor de juiste omgevingstempratuur  

Sharing is caring