Feiten en fabels over voeding

De intrede van het internet en social media is natuurlijk ontzettend fijn. Overal en altijd toegang tot alle informatie. Maar, het brengt ook een valkuil met zich mee. Dit betekent namelijk ook dat iedereen alles kan schrijven en op het internet kan publiceren. Zo lees je dus ook allerlei verschillende dingen over voeding en gezondheid. Maar wat is waar en wat is niet waar? We zetten een aantal feiten en fabels over voeding voor je op een rij. 

Fabels  

Light is goed voor de lijn 

Sommige producten bevatten wel 30% minder energie, vet of suiker en krijgen daarmee het label ‘light’. Maar light producten geven toch nog steeds veel energie en bieden verder ook weinig gezonde voedingsstoffen. Light staat dus zeker niet gelijk aan gezond.  
 

Koffie houdt vocht vast 

Nee, je lichaam houdt geen vocht vast als je koffie drinkt. Je krijgt evenveel vocht binnen als wanneer je bijvoorbeeld een kopje thee drinkt. De cafeïne in de koffie zorgt er zelfs voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het je nieren stimuleert. 

Vet is slecht voor je 

Dit klopt niet helemaal, maar wel een beetje. In voeding kunnen verzadigde en onverzadigde vetten zitten. Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in je bloed normaal, en dus goed, blijft. Dit heeft een positief effect op je hart. Verzadigde vetten verhogen echter het cholesterolgehalte in je bloed.  

Onverzadigde vetten voorzien je lichaam daarnaast van een aantal belangrijke vitamines. Namelijk vitamine A, D en E. Ze zorgen ervoor dat de vetten goed worden opgenomen in je lichaam en spelen een belangrijke rol in de gezondheid van je huid, botten en de conditie van je ogen. 

Groene smoothies zijn gezond 

Zo’n groene smoothie ziet er wel heel gezond uit, vind je niet? Een groene smoothie is vaak een mengsel van groene groente, fruit, water en kruiden. Zo wordt ook gezegd dat de groene smoothie door het hoge vitaminegehalte erg gezond is. Ook bevatten groene smoothies chlorofyl, een stof dat in bladgroen zit. Over deze stof is nog zo weinig bekend dat het niet zeker is of dit wel zo goed voor je lichaam is… 
 

Feiten  

Haver is glutenvrij 

Haver is van nature glutenvrij. Maar, vaak komt haver regelmatig in aanraking met granen die wel gluten bevatten. Wanneer er ‘glutenvrij’ of een glutenvrij-logo op staat, bevat jouw favoriete havermout geen sporen van gluten. 
 

Veel rood vlees eten is ongezond 

Rood vlees is het vlees dat komt van zoogdieren. Er is een aannemelijk verband tussen veel rood vlees eten en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dit is nog erger wanneer je bewerkt rood vlees eet. Voorbeelden hiervan zijn ham en worst. Dit betekent niet dat je geen biefstukje meer kan eten. Probeer alleen je (rode) vleesinname te variëren met vis of een vega optie.  
 

Eieren behoren tot de gezondste voedingsmiddelen 

Over eieren hoor je veel verschillende dingen. Zijn ze nou wel of niet gezond? Eieren zijn in een slecht daglicht gekomen, omdat er veel cholesterol in dooiers zit. Maar toch is uit onderzoek gebleken dat cholesterol uit eieren niet zorgt voor toename van de bloedcholesterol bij de meerderheid van de mensen. De waarheid is dus dat eieren juist gezond zijn! 

Sharing is caring