Wat is keto?

Wat is keto?

Je kan bijna niet meer ontkennen dat het keto dieet ontzettend populair is geworden in de afgelopen jaren. Dit dieet is een grote uitdaging voor jezelf, want je moet koolhydraten compleet verwijderen oftewel suikers. Dan houd je dus groente, vlees, vis en vetten over als voedingstoffen.

Wat houdt het keto dieet precies in?

Bij het keto dieet eet je geen koolhydraten. Nu is het niet zo dat jij helemaal niets meer mag eten, zolang je maar geen koolhydraten eet. Wel eet je behoorlijk veel vetten en een normale hoeveelheid eiwitten. Het hele idee van het keto dieet is dat je lichaam het vet gaat gebruiken als energiebron en daardoor kan je dus afvallen

Wanneer je vraagt; ‘hoe werkt dit dieet?’ Vraag je eigenlijk wat mag je eten? Tijdens het dieet zijn er verschillende dingen die je eigenlijk moet vermijden namelijk: pasta, havermout, brood, rijst en ja je verwacht het misschien niet maar er zijn ook verschillende soorten fruit, groenten en drankjes die je moet vermijden.

De fruitsoorten die je bijvoorbeeld beter kan vermijden zijn bananen, appels en sinaasappels. Dit komt omdat ze ontzettend veel fruitsuikers bevatten. Qua groenten zijn er ook een aantal dingen die je gewoon niet moet eten dat zijn onder andere mais, rode bieten, aardappels en pompoen.

Ook veel soorten drankjes zijn niet goed tijdens het dieet bijvoorbeeld frisdrank, cocktails, vruchtensap en energiedrankjes. Hier zitten namelijk behoorlijk veel koolhydraten in.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is erg belangrijk voordat je aan het dieet gaat beginnen. Rommel dus even lekker door je keuken heen en kijk wat je niet nodig hebt tijdens het dieet. Kijk ook alvast even lekker rond op verschillende websites voor lekkere keto recepten. Wanneer je allemaal leuke en lekkere recepten hebt gevonden kan je boodschappen gaan doen.

Hoe meer voeding je in huis hebt gehaald voor het keto dieet hoe makkelijker het voor jezelf wordt om echt aan het dieet te beginnen. Het werkt dus motiverend voor jezelf. Jij ziet namelijk allemaal lekkere nieuwe dingen in de kast liggen!

Keto-griep

Aan het keto dieet zit ook een veelvoorkomend nadeel namelijk de keto-griep. Wanneer je aan het keto dieet begint moet je lichaam ontzettend wennen, want je eet ineens heel anders en dat heeft effect op je lichaam. Gelukkig is de keto-griep maar van korte duur, dus kan je daarna je lekker focussen op het dieet. Je kan aan verschillende dingen merken of je de keto-griep te pakken hebt namelijk vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid.

Ketose

Wanneer je het keto dieet volgt komt er een moment dat je in ketose belandt. Dat gebeurt wanneer je lichaam vetten gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten. Je raakt in een ketose wanneer je voor een langere tijd de koolhydraten uit je dieet haalt. Je kunt merken dat je in ketose bent door:

  • Je hebt minder honger en meer energie
  • Je moet vaker plassen, want je hebt vaker dorst
  • Je kan makkelijker afvallen, maar dat is voor iedereen anders
  • Je krijgt een helder hoofd
  • Je slaapt beter

Gemiddeld duurt het komen in een ketose zo’n 4 tot 7 dagen vanaf het moment dat je keto gaat eten. Je kan voor een hele lange tijd in een ketose blijven, maar niet zo gemakkelijk. Om lang in een ketose te blijven moet je erg zorgvuldig te werk gaan. Zolang je ervoor kan zorgen dat je genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kan je in een hele lange ketose blijven.

Bekende mensen en het keto dieet

Het keto dieet is in Hollywood ontzettend populair. Verschillende bekende mensen doen aan het keto dieet waaronder: Gwyneth Paltrow, Adriana Lama, Halle Berry. Niet alleen doen verschillende Hollywood sterren hieraan mee maar in Nederland zijn er ook duidelijk fans. Sergio Herman, Victoria Koblenko en Berget Lewis hebben namelijk ook het keto dieet gevolgd.

Of het keto dieet geschikt is voor jou is voor iedereen natuurlijk anders. Het is altijd handig om een deskundige te raad plegen.

Sharing is caring