Lezen is goed voor je!

Een boek lezen. De ene heeft er meer zin in dan de ander. Je kan je helemaal laten verrassen en meegesleept worden in een verhaal. Maar het lezen van een boek is naar fijn ook nog is goed voor je. Maar waarom? 

Lezen verbetert je begrip 

Het lezen van een boek of verhalen kan ons helpen om beter sociaal te functioneren. Wanneer je namelijk leest over personen en hoe mensen met elkaar omgaan leer je hiervan. We leren namelijk veel over de emoties en gedachtes van de personages. Op deze manier leer je om je beter in te leven in mensen en kun je makkelijker nieuwe contacten leggen.  

Lezen is goed voor je concentratie 

Wanneer je leest, train je zonder dat je het door hebt je concentratievermogen. Je brein is namelijk heel actief als je leest. Door regelmatig te lezen leer jij om je beter te concentreren op je boek. Het is zelfs zo dat kinderen die voorgelezen worden, meer concentratievermogen ontwikkelen dan kinderen die niet voorgelezen worden.  

Lezen zorgt voor een betere woordenschat 

Als je boeken leest zie je veel verschillende woorden. Door het lezen kun jij je vrijer uitdrukken en ken jij meer woorden en zinsconstructies. Je wordt dus beter in taal en hebt dus een stuk meer kennis.  

Je ontspant door te lezen 

Lezen zet in principe je hersenen aan het werk. Maar toch werkt lezen heel ontspannend. Tijdens dat je leest daalt je hartslag en ontspannen je spieren. Dit zorgt ervoor dat jij je ontspannen voelt. Door het lezen van een boek kom jij helemaal tot rust en kan jij de dingen die jij hebt meegemaakt op een dag helemaal loslaten. Het is dus ook heerlijk om ‘s Avonds voordat je gaat slapen om nog even te gaan lezen. Je maakt je hoofd dan leeg en valt heerlijk in slaap.  

Sharing is caring