Interview Berget Lewis

Voor veel mensen leidt het coronavirus indirect tot de zogeheten coronakilo’s. Maar voor Berget Lewis (49) is dat absoluut níet het geval. De zangeres viel voordat de pandemie  

wereldwijd uitbrak al flink wat kilo’s af en zette die trend tijdens de coronacrisis stug door.  

Inmiddels staat de teller op 31 kilo die Berget kwijt is. En haar geheime ingrediënt? Niet simpelweg meer groente en minder suikers. “Het begint allemaal bij een andere mindset.” 

“Ik ben van mezelf behoorlijk empatisch aangelegd”, begint Berget te vertellen. Die eigenschap zorgt ervoor dat de zangeres eerst vooral bezig was met het geven aan anderen. “Ik wilde altijd dat anderen zich goed voelden”, legt ze uit. Dat leidde er vervolgens toe dat Berget vergat lief voor zichzelf te zijn. “Het is dan heel makkelijk om naar eten te graaien, als je op de bank zit. Want dat is je troost. En mijn onregelmatige bestaan als artiest hielp ook niet mee.”  

Dreamgirl 

“Ik heb mezelf een beetje aan de kant gezet”, vertelt Berget, die benadrukt van nature een verlegen persoon te zijn. “Dat denken mensen niet altijd, vanwege mijn beroep. Maar ik voelde me ook veilig achter een solo-artiest, als backing vocal, waar ik in dienst stond van anderen.”  

Vier jaar geleden speelde Berget mee in de musical Dreamgirls. “Toen was ik echt op m’n zwaarst”, vertelt de artieste. Dat zorgde vervolgens voor problemen. “Ik had heel veel moeite met ademhalen.” In die tijd noemde Berget zichzelf ‘gelukkig zwaar’. “Maar ondertussen had ik wel een te hoge bloeddruk. Ik dacht: ik kan wel roepen dat je jezelf moet omarmen, maar als je daardoor tien jaar korter leeft, dat wil ik niet.” Voor Berget ging de alarmbel rinkelen. De ommekeer voor haar was het besef dat er maar één iemand is zoals Berget zelf. “Er is maar één exemplaar. En dat ben ik. Toen dacht ik: het moet anders.” Vanaf dat moment veranderde de mindset van Berget. “Ik houd nu genoeg van mezelf om me ook een gezonde levensstijl te gunnen.” 

Berget viel daarna behoorlijk wat kilo’s af. “Maar de wijze waarop was toen niet goed”, vervolgt ze. De zangeres was aan het jojoën met haar gewicht. “Ik viel snel af, maar binnen een maand zit het er ook allemaal weer aan. Ik pleegde echt roofbouw op mijn lichaam.” 

Verdieping 

Daarom besloot Berget een andere manier van afvallen te proberen, waarvoor ze zich eerst ging verdiepen in wat eten met je doet. “Ik ben me gaan inlezen in het effect dat voedsel op mijn  

lichaam heeft”, vertelt de artieste. Toen ging de knop pas écht om. “Ik merkte direct dat het beter ging. Ik at m’n groenten, lekker met een kippendij. Eigenlijk at ik kleine porties, met minder koolhydraten, maar waar je wel een goed vol gevoel van kreeg.”   

Op die manier maakt Berget haar eigen gerechtjes, met alleen maar groenten met vis of kip. “Ik ben groot fan van bloemkoolrijst, want dat geeft je dus een voldaan gevoel. Dan doe ik er een  

kippendij bij, want kipfilet is toch altijd een beetje droog”, vertelt Berget lachend. Die bakt de zangeres vervolgens aan met een uitje en een knoflookje. “En dat is dan mijn maaltijd.” Ook is Berget groot fan van maaltijdsoepen. “Tomaten- of pompoensoep, heerlijk. Die maak ik extra royaal, soms met biefstukreepjes er doorheen.” 

Naast anders eten, is Berget ook meer gaan bewegen. “Dat hoort er echt wel bij. Sinds corona ben ik heel erg van het wandelen”, vertelt Berget, die wat minder heeft met de sportschool. “Wel heb ik een personal trainer, met wie ik twee keer per week aan de slag ga.” En ook thuis zorgt de zangeres dat ze voldoende beweging heeft. “Ik doe mijn oefeningen met gewichtjes en een yogamat. Dan train ik mijn armen, buikspieren en bilspieren.” 

Cheat Day 

Dat Berget tegenwoordig anders met eten bezig is, betekent niet dat ze niet meer af en toe een cheat day heeft. “Dat doe ik wel echt. Dan eet ik gewoon alles wat ik wil, maar ik ben dan niet de hele dag aan het eten”, legt ze uit. Berget vindt het belangrijk om zichzelf te blijven verwennen. “Het idee dat je lekker een patatje kan halen om de hoek, of een reep chocolade met hazelnoten. Dat gun ik mezelf. Dan wordt het niet zo zwaar.”  

Het verschil zit hem in de balans. “Vroeger at ik een pak koek op de bank. Nu pak ik een lekker banaantje met wat aardbeitjes. Dat is in ieder geval beter”, vertelt Berget. De zangeres let nu anders op haar gewicht. “Als ik zie dat m’n wangen iets meer opgezwollen zijn, dan ben ik de dagen daarna wat strenger”, legt ze uit. “Ik ben heel erg van de vraag: wat laat ik staan vandaag en wat niet?” 

Trots 

Al met al heeft de aangepaste mindset van Berget er toe geleid dat ze 31 kilo kwijt is. “Het heeft me gebracht dat ik er fantastisch uitzie”, vertelt de artieste vol trots aan de telefoon. “Dit jaar word ik 50. Ik heb geen rimpel, geen putje en ik ben in shape.” En daar is Berget, terecht, heel trots op. “Dat mag ik nu een keer van mezelf en ik zeg het echt zonder kapsones.” Want waar Berget vandaan komt, is dit echt een mijlpaal. “Eerst vond ik mezelf niet belangrijk en nu gun ik mezelf weer een gezond leven, omdat ik mijn lichaam heb geaccepteerd. Dat vind ik een knappe prestatie van mezelf.” 

Van andere mensen krijgt Berget talloze complimenten. “Mensen die me goed kennen, vinden het echt knap wat ik gedaan heb. Ze zeggen me dat ik straal.” Door de positieve reacties die de zangeres zelf kreeg, heeft ze besloten ook anderen te willen helpen. Berget lanceert in begin 2021 een lifestyle platform, samen met Karin Marcus, een hardloopster die zelf ooit 33 kilo afviel. “Het wordt een app waarin we mensen inspireren en helpen met gezond(er) eten en leven.” Berget wil een besloten community oprichten voor mensen die écht aan de bak willen. “Die mensen gaan we helpen met tips en tricks.” 

Berget wil zich in 2021 focussen op het helpen van anderen met hetgeen waar ze zelf ook moeite mee heeft gehad. “Echt mensen helpen”, zegt ze. En voor zichzelf? “Ik wil op de weg blijven waar ik nu op zit. Hier voel ik me prettig bij en het staat me goed.” 

Sharing is caring