Detox je huis

Frisse lucht in huis is heel erg belangrijk. Maar je kan nog veel meer doen of je huis te detoxen. We hebben onze favorieten tips voor je op een rijtje gezet.  

Laat luchtverfrissers staan 

Luchtverfrissers doen vaak niet meer dan een lekkere geur verspreiden. Het verbetert niet echt de luchtkwaliteit. Overigens zitten er in luchtverfrissers vaak synthetische stoffen. In kleine hoeveelheden kunnen deze vaak weinig kwaad. Wel kan het vervelend zijn voor mensen met bijvoorbeeld astma. Deze stoffen kunnen de luchtwegen irriteren en vernauwen.  

Geen schoenen 

Doe je schoenen bij de deur uit. Wist je dat je veel bacteriën naar binnenloopt? Zo’n 400.000 per schoen. Dat laat je vast liever buiten. Scheelt ook weer extra schoonmaakwerk. Namelijk 90% van dat onder je schoen zit beland op de vloer.  

Open de ramen 

Het verschilt per locatie maar, buitenlucht is vaak schoner dan de lucht die binnen hangt. Binnen blijft de lucht en dus ook bacteriën hangen. Gooi de ramen dus regelmatig open. Ook al is het maar voor vijf minuten. De kwaliteit van de lucht binnen gaat er dan al flink op vooruit.  

Haal planten in huis 

Natuurlijk zien planten er leuk uit in je interieur. Maar planten zijn ook luchtzuiverend. Je doet er dus goed aan om in elke ruimte een plant te zetten. Voorbeelden van luchtzuiverende planten zijn: 

  • Goudpalm 
  • Blauwvaren 
  • Monstera  
  • Klimop  

Ventilatieroosters  

Reinig deze regelmatig. Het rooster zorgt ervoor dat er een luchtstroom mogelijk is van binnen naar buiten en andersom. Je kan je dus voorstellen dat er wat vuil in blijft hangen. Haal de stofzuiger er regelmatig langs. Bij sommige kan je de kap eraf halen. Reinig het rooster dan met een sopje. 

Ruim op 

Ligt er overal wat? Of heb je de neiging alles op de keukentafel te laten liggen? Dat zorgt voor onrust. Ruim elke ochtend of avond even snel op. Je zal merken dat je je beter voelt. Maar ook zorg je ervoor dat je makkelijker kan schoonmaken. Je kan sneller een doek over de tafel halen als er niks op ligt. Scheelt tijd en een hoop stof.  

Sharing is caring