Je hormonen in balans

Weinig energie, huidproblemen en slaapproblemen. Dit kan komen door een disbalans in je hormonen. We vertellen je alles over de symptomen en misschien nog wel belangrijker, wat kan je eraan doen. 

Hoe merk je het? 

Vaak merk je het wel als je hormonen uit balans zijn. Je voelt je niet helemaal jezelf. Wil je zeker weten waar het probleem ligt, ga dan naar de huisarts. Gelukkig kan je zelf ook goed herkennen of je klachten hormonaal zijn. 

Heb je last van de volgende klachten dan kan dit hormoon gerelateerd zijn:  

  • Pijnlijke/heftige menstruatie of een menstruatie die uitblijft  
  • Extreem vermoeid tijdens je menstruatie 
  • Slaapproblemen 
  • Huidproblemen 
  • Problemen met spijsvertering  

Soorten hormonen  

Oestrogeen 

Heb je te veel van dit hormoon dan kan je hevige pijn ervaren tijdens de menstruatie. Ook merk je misschien dat je meer vet opslaat. Vooral rond de buik en heupen. Te weinig van dit hormoon kan zorgen voor gewrichtspijn, meer last van rimpels en een langer libido.  

Progesteron  

Het hormoon wat ervoor zorgt dat je rustiger wordt. Moeite met slapen? Dan heb je misschien te weinig van dit hormoon. Ook kan je merken dat je menstruaties kort op elkaar zitten. Een hoog progesteron gehalte kan zorgen voor extreem gevoelige borsten, veel huilen en soms chagrijnig.  

Testosteron 

Dit hormoon speelt een grote rol als het gaat om je libido en de gezondheid van spieren en botten. Ook kan je last hebben van acne als je te veel testosteron hebt. Een tekort aan dit hormoon kan zorgen voor veel huilen maar ook weinig zin in seks.  

Cortisol 

Cortisol is het stresshormoon. Toch is deze erg belangrijk voor het lichaam. Slaap je slecht dan kan het zijn dat je te veel stress ervaart. Er ontstaan dan hevige pieken en dalen.  

Insuline  

Misschien wel het belangrijkste hormoon als het gaat om het regulieren van de hormonen. Ben je insulineresistent dan kan je erg vermoeid zijn. Ook kan het zijn dat je sneller vet opslaat rond de buik en heupen.  

Hoe krijg je ze weer in balans 

Eet gevarieerd 

Zorg voor genoeg variatie in je voedingspatroon. Voldoende vitaminen en mineralen uit groene bladgroenten hebben een positief effect op de hormonen. Denk aan sla, spinazie, paksoi, boerkool en broccoli. Voeg deze verse groenten vaker toe aan je maaltijden.  

Bloedsuikerspiegel 

Het belangrijkste is dat je de bloedsuikers reguleert. Dit kan je doen door op gezeten tijden te eten. Ook kan het verminderen van suiker in je voedingspatroon helpen. Laat snelle en toegevoegde suikers wat vaker staan. Vervang brood en pasta wat vaker voor noten en zaden, avocado, groenten en fruit en peulvruchten.  

Menstruatiecyclus 

Door een disbalans in de hormonen kan je cyclus onregelmatig worden. Voor wat extra inzicht is het handig om dit in de gaten te houden. Dit kan je uiteraard doen in je agenda maar er zijn ook hele handig apps. Zo krijg je inzicht in het verband met je klachten.  

Hormoon verstorende producten  

Dit klinkt misschien heel gek maar in veel producten zitten stoffen die veel invloed hebben op je hormonen. Denk niet alleen aan voeding maar ook cosmetica. Je kan je cosmetica vervangen voor natuurlijke producten.  

Ook is het verstandig om zuivel links te laten liggen. Hierin zitten veel hormonen die eigenlijk bestemd zijn voor de jongen van de dieren. Het menselijk lichaam kan deze niet verwerken, dit zorgt voor een disbalans.  

Beweeg 

Zorg ervoor dat je elke dag een half uurtje beweegt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te sporten. Door te bewegen ga je verschillende andere hormonen aanmaken zoals dopamine, serotonine en endorfine. Ze zorgen niet alleen voor een goed gevoel maar ze reguleren ook de andere hormonen.  

Ontspan 

We weten allemaal dat ontspanning belangrijk is. Kruip dus eens op de bank met een goed boek of ga sporten. Ontspanning is voor iedereen anders. Uiteraard is slaap ook erg belangrijk. Ben je ontspannen dan slaap je ook beter. Probeer elke nacht minimaal 7 uur te slapen.  

Sharing is caring