Fabels en feiten over sporten

Fabels 

Bij geen spierpijn na het sporten, heb je niet goed gesport 

Het is zelfs zoals je na iedere training spierpijn hebt, dat dat juist niet goed is. Wanneer je begint met sporten moet je lichaam wennen aan een bepaalde inspanning. Vandaar dus de spierpijn. Wanneer je een langere tijd al sport zijn je spieren gewend en heb je dus minder spierpijn. 

‘s Ochtends kun je het beste sporten 

Het maakt niet uit wanneer jij sport. Het is niet zo dat jij ‘s ochtends meer calorieën verbrandt. Vaak kun je het beste sporten wanneer jij hier nog de meeste energie voor hebt. Veel mensen hebben geen zin meer om te sporten wanneer zij al een hele werkdag er op hebben zitten. 

Van koolhydraten word je dik 

Dit is niet waar. Er moet namelijk een goede balans zijn tussen hoeveel je eet en hoeveel je verbrandt. 

Vet verbranden door het doen van cardio 

Vaak wordt beweerd dat je bij een goede cardio sessie dat jij het meeste vet verbrandt. Maar krachttraining is net zo intensief. Wanneer je je spieren gaat trainen verbrandt je het meeste vet tijdens de rust. Krachttraining is dus minstens zo effectief als cardio wanneer je wil afvallen.  

Feiten 

Van sporten krijg je meer energie 

Het klinkt best wel tegenstrijdig maar van sporten krijg je echt meer energie. 

Sporten zorgt voor een betere nachtrust 

Wanneer je gaat sporten verbruik je meer energie. Op deze manier ben jij ‘s avonds vaak meer uitgeput en val jij snel in slaap. Dit zorgt ervoor dat jij de hele nacht een goede nachtrust kunt hebben. Ook is het nog zo dat een goede nachtrust een goede invloed heeft op je gewicht. Mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen hebben meer kans op overgewicht. 

Plaatselijke vetverbranding is niet mogelijk 

Je kan geen extra vet verbranden door bijvoorbeeld alleen maar buikspieroefeningen te doen. Echter speelt de verdeling van voedingsstoffen daarbij ook een rol. Je hebt koolhydraten nodig voor je energie, bijvoorbeeld om te kunnen werken en trainen.  

Afwisseling tijdens het sporten sport voor meer resultaat 

Waarschijnlijk heb jij een vast sportschema waar jij je een tijdje aan houdt. Dit is erg effectief want je lichaam heeft namelijk 6 weken nodig om aan een nieuwe routine te wennen. Het lichaam gaat wennen aan een bepaalde routine. Daarom is het handig om soms af te wisselen van schema. Op deze manier gaat jouw lichaam niet op automatische piloot. 

Sharing is caring