Dit veroorzaakt haarverlies

Telogeen effluvium of te wel overmatig haarverlies. Heel vervelend maar waardoor wordt het nou veroorzaakt? En misschien nog wel belangrijker hoe zorg je zelf dat het minder wordt. We leggen je uit wat de oorzaken kunnen zijn en wat je kan doen.

Haarverlies kent twee vormen. Acute en chronisch haarverlies. Het haargroeiproces wordt verstoord. Bij acuut kan je denken aan zwangerschap, diëten of stoppen met een anticonceptiemiddel. We spreken over chronisch haarverlies wanneer dit langer dan een periode van 6 maanden duurt. Oorzaken kunnen dan schildklierproblemen of medicatie zijn.

Zwangerschap

Haarverlies, je kan er last van hebben tijdens en na de zwangerschap. De hormoonschommelingen zorgen voor veranderingen. Zo beïnvloedt het ook de conditie van het haar. Je haar kan dunner worden en uitvallen. Goed nieuws, in gemiddeld negen maanden na de geboorte van je kleintje raken je hormonen meer in balans. Je zal gaan merken dat het haar minder gaat uitvallen en nieuwe haren groeien langzaamaan terug.

Medicatie

Bij gebruik van sommige medicatie kan haarverlies ontstaan. Meestal is dit bekend en opgenomen in de bijsluiter. Het medicijn zorgt ervoor dat het haargroeiproces versneld. Hierdoor worden de fases van het haargroeiproces veel korter. Vaak merk je deze bijwerking niet direct op. Na een paar maanden de medicijnen te gebruiken uit zich dit vaak pas.

Schildklier

Schildklierproblemen veranderen de lichaamsfuncties. Dit kan als gevolg hebben dat het haargroeiproces verstoord wordt. Hierdoor verlies je meer haar. Vaak wordt haarverlies niet meteen gelinkt aan schildklierproblemen. Indien dit het geval is kan dit verbeterd worden door de problemen van de schildklier te laten behandelen.

Voedingstekort

Onvoldoende voeding en met name onevenwichtige voeding kan een oorzaak zijn. Tekorten van vitamines en mineralen verstoren het haargroeiproces. Met gevolg dat het haar broos wordt en uitvalt. Wil je hier wat aan doen? Het beste kan je langs de huisarts gaan en bloed laten afnemen. Hieraan kunnen ze zien welke vitamines en mineralen je mist.

Blootstelling aan schimmels

Ook schimmels kunnen de oorzaak zijn van verlies van het haar. Komt deze schimmel in de haarzakjes terecht dan valt het haar soms uit. Draag dan geen hoofddeksels en houd je borstel of kam goed schoon.

Wat kan je doen aan haarverlies?

Het belangrijkste is dat je opzoek gaat naar de oorzaak. Ga langs een arts en laat bloed afnemen. Hieruit kunnen ze opmaken of je vitamines en mineralen mist of dat er misschien wat anders aan de hand is. Vermoed je haar verlies door medicatie neem dan contact op met een arts.

Tips voor thuis

  • Let op wat voor producten je direct op de hoofdhuid gebruikt. Kijk goed naar de ingrediënten. Vermijd irriterende ingrediënten zoals alcohol. Verzorg en voed je haar goed.
  • Focus op het verminderen van stress. Stress verstoord de hormonen wat weer zorgt voor haarverlies.
  • Zorg dat je voldoende en gevarieerd eet.
  • Draag je graag het haar vast? Doe je haarelastiekje niet te strak. Het kan zorgen voor breuk en extra verlies van het haar.

Sharing is caring