Kom je aan naarmate je ouder wordt?

Overgewicht, meer dan de helft van de 60-plussers in Nederland krijgt er mee te maken. Aankomen als je ouder wordt lijkt dus geen fabeltje te zijn. Naarmate we ouder worden komen we allemaal kilo’s aan!

Maar hoe komt het dat hier zo veel mensen mee worstelen? En natuurlijk nog belangrijker, hoe voorkom je dit probleem als je ouder wordt? 

Hormoonspiegel

Er gebeurt behoorlijk wat in je lichaam als je ouder wordt. Eén van de grootste veranderingen heeft te maken met je hormoonspiegel. Van bepaalde hormonen ga je steeds minder produceren. Dat proces begint zowel bij mannen als vrouwen rond het veertigste levensjaar.

Bij vrouwen neemt vooral de productie van oestrogeen af. Dit heeft te maken met de overgang. Dat leidt vaak tot vrij veel ongemakken. Oestrogeen speelt ook een rol in de stofwisseling. Hoe minder oestrogeen, hoe trager je metabolisme en dat zie je helaas weer terug op de weegschaal. 

Bij mannen is de afname van testosteron het belangrijkste verschil. Doordat het testosteron afneemt gaat de vetopslag sneller. Het is moeilijker om calorieën te verbranden wanneer het hormoon afneemt. 

Minder spieren

De reden voor dat laatste punt vereist wat meer uitleg. Testosteron is, zowel bij mannen als bij vrouwen, belangrijk voor het opbouwen van spieren. Hetzelfde geldt voor het groeihormoon. Hier maken we steeds minder van aan als we ouder worden. Het aanmaken van spierweefsel wordt dus lastiger. 

Veel mensen bewegen minder wanneer ze ouder worden, dat speelt ook een factor. Soms komt dat omdat ze fysiek minder mogelijkheden hebben, bijvoorbeeld door pijn aan gewrichten of andere ouderdom kwaaltjes. 

De combinatie van hormonen en een gebrek aan bewegen leiden ertoe dat ouderen jaarlijks gemiddeld 1% van hun spiermassa verliezen. Dat lijkt misschien niet bizar veel, maar dit effect wordt dus over de jaren heen steeds meer merkbaar! 

Wat kan je doen?

Aankomen wanneer je ouder wordt lijkt dus bijna niet te vermijden. Wij hebben voor jou een paar tips die je kunnen helpen! Als je namelijk weet waar je op moet letten, is het namelijk best wel goed mogelijk om in vorm te blijven.

Tips

  • Slaap per dag zeven tot acht uur. Uit onderzoek onder ouder wijst uit dat de slankste mensen dit doen. Minder slapen zorgt ervoor dat je meer vet opslaat. 
  • Vaak eet je meer als je moe bent maar, slaap is niet het enige belangrijke. Kies voor een evenwichtig voedingspatroon.
  • Blijf bewegen, ga een stukje wandelen met de hond of fiets een stuk. Zo blijf je een energiek gevoel houden.

Sharing is caring