Invloed van ritme op je dag

Je kent het verhaal. Je staat ‘s ochtends op, je gaat douchen en je maakt je klaar. Vervolgens loop je je dag door zoals het gepland is. Vaak heb je een standaard planning dus ook een vast ritme. Dit is erg goed. Een goede dagstructuur helpt namelijk bij je gezondheid. 

Ritme geeft rust

Voor jezelf werken en je dag inplannen zoals jij dit wilt. Klinkt goed toch? Maar het is hartstikke moeilijk. Je moet namelijk voor jezelf heel veel structuur creëren. Dit is lastig om te doen want snel kun je je al niet aan een planning. Na een lange werkdag ben je doodmoe maar weet je toch nog niet goed wat je nou eigenlijk gedaan hebt. Wanneer je een goed ritme hebt, weet je wat je hebt gedaan op een dag en voel je je ‘s avonds meer voldaan. Dit geeft erg veel rust in je hoofd. 

Vaste structuur

Wanneer je een vaste structuur of ritme aanbrengt in je leven creëer je onbewust een overzicht. Dit kan je helpen om niet in een negatieve spiraal te komen. Ook helpt een structuur om je eigen grenzen te bewaken en er daarnaast voor te zorgen dat je soms tijd voor jezelf neemt. Een structuur zorgt ervoor dat we zelf bepalen wanneer en hoeveel aandacht iets krijgt. 

Psychisch kwetsbare

Mensen waar een goede dag structuur belangrijk voor is zijn mensen die psychisch kwetsbaar zijn.  Bij psychisch lijden is er vaak vanuit de ziekte en gedachtes de neiging om sociaal terug te trekken. De dagelijkse dingen die je normaal zou doen kunnen dan voelen als een enorme opgave. Om dan een goede structuur op je bouwen is erg lastig.

Tips om structuur in je dag te krijgen:

  1. Leer routines aan in je dag. 
  2. Bereid je ‘s avonds goed voor op je volgende werkdag.
  3. Zorg ervoor dat je spullen die je hebt gebruikt gelijk opruimt. 
  4. Stop op een vast tijdstip met werken.
  5. Probeer altijd datgene waar je mee bezig bent af te maken.

Sharing is caring