Ga je beter sporten met muziek?

Iedereen kent dat moment tijdens het sporten wel dat je geen motivatie meer hebt om verder te gaan. Het liefst wil je dan stoppen, maar je wilt ook niet opgeven. Vaak zet je dan een muziekje op om weer motivatie te krijgen en niet op te geven. Maar ga je nou echt beter sporten door muziek?

Werkt muziek voor een betere sportprestatie?

Voor veel sporters is muziek een belangrijk onderdeel geworden tijdens het sporten. Er is onderzoek gedaan naar mensen die sporten met muziek. Daarbij keken ze naar het verband tussen lichamelijke activiteiten en muziek. Uit de onderzoeken is gebleken dat muziek voor meer plezier zorgt tijdens het sporten. Maar dat is niet het enige! Een goede afspeellijst verbetert ook het zuurstofgebruik. Met muziek kunnen mensen hun training efficiënter en aangenamer uitvoeren.

Mentale boost door sporten

Het gevoel van kracht en geluk neemt toe door muziek. Negatieve gedachtes zoals spanning, depressie en angst worden onderdrukt door muziek. Zo zorgt vrolijke en opzwepende muziek voor dopamine. Dat is een stofje in je hersenen waar wij ons geluk vandaan halen. Ook is hiernaast dopamine belangrijk voor de bewegingscontrole en doelgericht denken en handelen. Dingen die een grote rol spelen bij sporten.

Invloed van muziek op een krachttraining

Muziek heeft op verschillende sporten ook weer andere invloed. Zo blijkt dat de sporters die krachttraining doen bij een oefening een gewicht langer konden vasthouden op een vaste positie. Ook oefeningen tijdens een work-out zijn makkelijker uit te voeren op het ritme van de muziek. De soort muziek heeft ook nog invloed. Wanneer jij stimulerende muziek luistert heb je duidelijk meer kracht dan mensen die rustige muziek luisteren.

Invloed van muziek op een duurtraining

Bij sporten zoals hardlopen, roeien en fietsen gaat het ook makkelijker wanneer jij muziek luistert. Door de muziek kom jij op ritme en kun je dus beter bewegen. Op deze manier kan je efficiënter en constanter sporten. Zo is muziek dus heel handig voor je uithoudingsvermogen.

Invloed van muziek tijdens ontspanning

Je kent het wel. Je hebt een hele drukke week en veel stress waardoor je echt even rust nodig hebt. Wat hier goed bij helpt is het luisteren van muziek. Wanneer je bij muziek een bepaalde beat luistert kun je helemaal tot rust komen. Ontspannen kan je ook door te gaan sporten. Zo kan jij een lekker rustig liedje luisteren tijdens één van onze yoga of pilates work-outs.

Sharing is caring