Hoe lang duurt het om je conditie op te bouwen?

Wil je beginnen met sporten? Dan vraag je je misschien af hoelang het duurt voordat je resultaat merkt. Geen zorgen je kan je conditie relatief snel op bouwen. Hoelang duurt het en misschien nog belangrijker wat kan je het beste doen? 

Opbouwen 

De conditie van de hart-, spier- en longgebied kan snel vooruitgaan. Probeer 2 á 3 keer per week te trainen. Zorg ervoor dat je hartslag omhooggaat. Maar zorg wel dat je kan blijven praten. Heb je er moeite mee doe dan iets rustiger aan. Drie keer per week 20 minuten trainen is efficiënter dan één keer een uur trainen. 

Ook is het belangrijk elke dag voldoende te bewegen. Met de combinatie van trainen en minimaal 30 minuten per dag bewegen zal je merken dat je conditie met sprongen vooruitgaat.  

Vermoeidheid 

Merk je dat je na de training lang vermoeid bent? Je mag best moe zijn na een inspanning maar, na een uur of anderhalf moet dit weg zijn. Is dit niet het geval, doe dan een stapje terug en loop minder hard van stapel. Kort je trainingen iets in of verminder je tempo. Zorg dat je tijdens een training kan blijven praten. Zo weet je zeker dat je een comfortabel tempo aanhoudt.  

Soorten trainingen  

Sporten zoals zwemmen, hardlopen en wandelen zijn goede opties. Wil je liever iets anders proberen of meer afwisseling. Ga dan voor skeeleren of mountainbiken. Ook touwtjespringen is een geweldige optie en kan je makkelijk overal doen.  

Voordelen van een goede conditie 

Het hebben van een goede conditie heeft meer voordelen dan je fit voelen. Namelijk: 

  • Je herstelt sneller na een inspanning 
  • Beter immuunsysteem  
  • Minder risico op hart- en vaatziekte 
  • Je hart wordt fitter, je hartfunctie verbeterd waardoor je beter met stress om kunt gaan 

Tips 

Training en beweging is een belangrijk onderdeel als het gaat om je conditie verbeteren. Maar je kan meer doen! We geven je graag nog wat tips om het maximale eruit te halen. 

Warming-up/cooling-down  
Je zorgt ervoor dat je spieren beter herstellen en voorkomt blessures.  
 Regelmaat 
Zorg ervoor dat je regelmatig sport. Ga je twee weken niet dan gaat je conditie hard achteruit. 
 

Zet het in je agenda 

Heb je moeite met regelmaat? Plan het sporten dan bewust in. Door het in je agenda te zetten vergeet je het niet en heb je een stok achter de deur.  

  • Rondje lopen in je pauze 
    Probeer eens in je pauze een stuk te gaan lopen. Ook is het een goede optie om lopend ergens heen te gaan. Ga een keer niet met de bus als het stuk ook te lopen is.  
     
  • Ga op de fiets naar werk 
    Door de auto wat vaker te laten staan pak je makkelijk meer beweging. Op de fiets ben je soms nog sneller, zeker als je in de stad woont.  

Sharing is caring