Dit eet je voor wittere tanden

Wittere tanden, we willen het allemaal. Wist je dat je voeding veel invloed heeft op de kleur van je tanden? We vertellen je alles over de effecten. Maar ook over voeding waardoor de tanden witter worden. 

De kleur van je tanden is genetische bepaald. Je glazuur beschermt je tanden. Hoe dikker de glazuurlaag over tanden, hoe witter de tanden. Het is dus belangrijk je glazuur goed te houden. In bepaalde voeding zitten stoffen die het gebit aantasten. Welke voedingsmiddelen kan je beter laten staan? 

Laat dit staan 

Het beste kan je koffie, thee en wijn wat vaker laten staan. Deze producten bevatten allemaal tannine. Deze stof tast niet alleen de glazuurlaag aan. Ook zorgt het ervoor dat het gebit verkleurt. Drink je wel graag koffie, thee en wijn? Drink dan een glas water na het nuttige hiervan. Zo spoel je de zuren weg die het gebit aantasten.  

Eet deze wat vaker 

Maar er zijn ook een aantal voedingsmiddel die je tanden witter maken. Dat wil je natuurlijk. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.  

Appels 

Zuren zijn niet altijd slecht. In een appel zitten namelijk zuren die tandplak verwijderen. Eet dus wat vaker een appel. Hoe zuurder de appel des te beter het resultaat.  

Champignons 

De oorzaak van de meeste problemen in de mond zijn bacteriën. Wist je dat champignons de groei van bacteriën juist voorkomen. Er ontstaat dus minder snel plak op de tanden. Geen fan van deze groente? Roerbak deze topper dan of combineer het met andere groente. 

Wortelen  

Wortelen, zeker als je ze rauw eet, vaak droog zijn ga je meer speeksel aanmaken. Je speeksel reinigt je tanden en verwijderd bacteriën. Ook zorgt de structuur van deze groente voor het verwijderen van tandplak.  

Sinaasappel 

De zuren die in citrusvruchten zitten verwijderen bacteriën en tandplak. Pas wel op dat je dit niet te veel eet. Te veel van deze zuren kan er juist voor zorgen dat het tandglazuur beschadigd.  

Tips! 

  • Het beste wat je kan doen voor witte en gezonde tanden is uiteraard goed poetsen. Poets niet meteen na het eten. De bacteriën in de mond maken zuur aan tijdens het eten, de zuren tasten je glazuur aan. Wacht dus liever een uurtje na het eten voor je gaat poetsen.  
  • Roken is slecht voor de tanden. Het zorgt voor een gele of zelfs bruine kleur van de tanden. 
  • Drink altijd water na iedere maaltijd. Tijdens en na het eten komen er zuren vrij in de mond. Door na het eten te drinken spoel je de achtergebleven zuren en suikers weg.  
  • We zeiden het net al, citrusvruchten verwijderen bacteriën en tandplak. Maar bij te veel van dit zuur tast je het tandglazuur aan. Drink dus sappen zoals jus d’orange door een rietje. Zo raakt het je tanden minder.  

Sharing is caring