Ben jij een controlfreak?

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. In het leven kan je nooit de controle krijgen op alles. Heb jij hier problemen mee en denk je dat je zelf dingen beter doet? Dan kunnen we je een “controlfreak” noemen. Dit kan uiteindelijk veel stress opleveren.  

Probeer dan vaker wat los te laten. Ga vaker wat leuks doen en denk aan jezelf.  

Ben jij een controlfreak? 

Wanneer je de touwtjes niet uit handen wil geven is er vaak sprake van een onderliggend probleem. Snel heb je het idee dat het beter gaat als wanneer jij de dingen doet. Verschillende oorzaken zouden kunnen zijn dat je bang bent om te falen of je bent bang dat je er niet meer toe doet wanneer je geen controle meer hebt. Eén van de grootste oorzaken zou kunnen zijn dat je onzeker bent en jezelf dus graag wil bewijzen.  

Om erachter te komen of jij een controlfreak bent kan je verschillende dingen doen. Je kan bijvoorbeeld op werk je minder bemoeien met wat de anderen doen. Kijk of het je met gemak lukt om dingen uit handen te geven.  

Is dingen loslaten goed voor jezelf? 

Waarom zou je dingen loslaten als je het zelf het idee hebt dat het zo beter is voor iedereen? Wanneer je te lang en te veel doet voor iedereen zul je merken dat je hier persoonlijk last van zult krijgen. Na een tijdje krijg je eerder stress dan dat je er energie uit haalt. Zorg ervoor dat jij persoonlijk een stuk meer ruimte voor jezelf creëert, maar begin met kleine stapjes. Je zult merken dat je een stuk minder aan het stressen bent en er dus ook gelukkiger van wordt.  

Hoe kan je het beste dingen loslaten? 

Wanneer je zelf doorhebt dat je het lastig vindt om dingen los te laten, kan je rustig beginnen met het loslaten van verschillende dingen. Begin wel met de wat kleinere dingen zodat de overgang niet te groot is. Het is fijn om de dingen die je meer wil loslaten gaat opschrijven. Op deze manier kan je namelijk beter relativeren. Als je voor het eerst dingen uit handen geeft, kun je zien of dit goed gaat. Wanneer dit goed is gegaan is het de volgende keer ook makkelijker om dingen uit handen te geven. Dit gaat je een stuk meer rust opleveren.  

Sharing is caring