Wat heeft meer effect: een lange of een korte work-out?

Vaak wordt gedacht hoe langer de work-out, hoe meer je eruit kan halen. Maar is dit ook echt zo? Afhankelijk van wat je doel is en of je cardio of krachttraining doet verschilt dit. Korte work-outs zijn namelijk niet minder effectief dan lange work-outs.  

Hormoonbalans 

De belangrijkste factor is de hormoonbalans. Wanneer je gaat trainen stijgt een tijdje je testosteronniveau. Na ongeveer drie kwartier daalt dit en ga je cortisol aanmaken. Ook bekend als het ‘stresshormoon’. Je lichaam doet dit om jou en je spieren snel meer energie te geven.  

Krachttraining 

Wil je spiermassa opbouwen doormiddel van krachttraining? Dan is een lange training niet veel beter dan een korte work-out. Het is zelfs beter om de training kort te houden. Je lichaam hersteld dan beter. Dit is het belangrijkste als het gaat om het opbouwen van spiermassa. Bij krachttraining kan je dus beter gaan voor een work-out van 30 tot 45 minuten maximaal. 

Cardio 

Cardiotraining wordt vaak duursport genoemd. Je zou dan verwachten dat een lange training beter is. Overigens is het belangrijk om het niet te gek te maken. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen gaat je lichaam na drie kwartier spierweefsel afbreken.  

In vergelijking tot krachttraining loop je minder spierschade op. Het herstel is dus minder lang. Ondanks dat kan je beter de work-outs aan de korte kant houden. Je kan deze uiteraard af en toe afwisselen met een langere work-out. Dat kan geen kwaad en is natuurlijk fijn als je traint voor langere afstanden hardlopen bijvoorbeeld.  

Maar wat kan je het beste doen?  

Dat is helemaal afhankelijk van je doel. De een is niet beter dan de andere. Zelf moet je bewust kiezen waar je voor gaat. Binnenkort een marathon op de planning? Dan kan je korte en langere work-outs beter afwisselen. Bij krachttraining kan je het dus wel beter kort houden. Zo herstellen de spieren beter en bouwen de spieren sneller op. Geduld is erg belangrijk.  

Sharing is caring