Versterk je immuunsysteem

We zijn allemaal weleens ziek. Dat doet wat met ons immuunsysteem, het verzwakt. De signalen van een verzwakt immuunsysteem kan je zelf herkennen. Maar naast griep zijn er meer oorzaken. We vertellen je er alles over. Wil je weten hoe je het immuunsysteem kan versterken? Lees dan snel verder. 

Oorzaken  

Een verzwakt immuunsysteem kan vele oorzaken hebben. Zoals eerder te lezen is griep maar ook andere virussen kunnen een oorzaak zijn. Auto-immuunziektes, zoals MS en reuma zijn afweerstoornissen en zorgen ervoor dat het immuunsysteem altijd verzwakt is. Let goed op je gezondheid want ook slechte voeding, weinig slaap en stress zijn boosdoeners.  

Herkennen 

Een verzwakt immuunsysteem is goed te herkennen. Vaak herken je een of meerdere van de volgende symptomen; 

  • Aanhoudende vermoeidheid. 
  • Terugkerende ontstekingen van bijvoorbeeld het tandvlees en de blaas. 
  • Aanhoudende maag- en darmklachten. 
  • Aanhoudende en terugkerende verkoudheidsklachten. 
  • Langzame genezing van (griep)virussen. 
  • Langzame genezing van snij- en schaafwonden. 

Versterken  

Herken je de bovenstaande klachten? Dan is de kans best groot dat je een verzwakt immuunsysteem hebt. Gelukkig kan je er genoeg aan doen. Vermoed je al langdurig last te hebben van een verzwakt immuunsysteem? Neem contact op met je huisarts. 

Dit kan je zelf doen 

Eet gevarieerd 
Na een periode ongezond eten voel je je vaak minder fit. Het is tijd om weer gezonder te gaan eten. Eet gevarieerd en probeer bij elke maaltijd groenten of fruit te eten. Zo krijg je genoeg voedingsstoffen binnen.  

Drink voldoende water 

Blijf gehydrateerd. Drink elke dag 1.5 tot 2 liter water. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd.

Blijf in beweging 
Bewegen is goed voor je. Dat is geen geheim. Beweeg elke dag, hierdoor voel je je een stuk beter. Beweging zorgt voor een betere bloedsomloop. Witte bloedcellen verspreiden zich sneller door het lichaam. De witte bloedcellen herkennen virussen en reageren hierop. Ze beschermen je tegen slechte invloeden van buitenaf.  

Ontspan regelmatig 

Stress is voor niemand goed. Dat weten we allemaal. Stress verzwakt het immuunsysteem, zorg dus voor voldoende ontspanning. Plan het in! Lees een boek, ga sporten of kijk een film. Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit.  

Extra boost 

Je kan je immuunsysteem een handje helpen. Je kan lichaam een handje helpen door een multi-vitamine te slikken. Belangrijke vitamines om het immuunsysteem te versterken zijn: vitamine A, B6, B11, B12, C en D. Maar ook ijzer, koper en zink.  

Sharing is caring