Beter slapen: een vast avondritueel

Hoe ga jij naar bed? Heb je een rustig avondritueel of doe jij alles zo snel mogelijk om snel in je bed te kunnen liggen? En als jij in bed ligt lees je dan nog even een boek of zit je nog op je telefoon. Je kan je avondritueel op veel verschillende manieren doen. Maar de grote vraag is wat nou het beste is voor een vast avondritueel.  

Waarom is een vast avondritueel belangrijk voor je nachtrust? 

Een vast avondritueel kan ervoor zorgen dat jij een betere nachtrust hebt. Het is namelijk belangrijk dat jij je dag rustig kan afbouwen voor een goed avondrust. Je bouwt dan de spanning af en dan kun je met een relaxed gevoel naar bed. Je moet je prikkels verminderen. Dan kun je je focussen op wat er echt toe doet, oftewel je nachtrust. 
 

Een goed avondritueel 

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor je lichaam en je geest. Zorg er dan ook voor dat jij al die rust kan pakken. Dus niet zeggen dat je om 11 uur echt gaat slapen, terwijl je alsnog op dit tijdstip allemaal andere dingen aan het doen bent. Veelvoorkomende dingen die mensen doen om het slapen uit te stellen zijn series kijken, mails beantwoorden of gewoon blijven hangen op de bank. Op deze manier blijven veel dingen in je hoofd hangen en kan jij niet met een (bijna) leeg hoofd slapen.  

Rustig afbouwen 

In tegenstelling tot de avond heb je in de ochtend vaak wel een vast ritueel. Je staat op, gaat douchen, ontbijten en pakt je spullen voor de rest van de dag. Een ritueel dat goed werkt om in de ochtend makkelijk te deur uit te gaan. Als jij ook een goed avondritueel hebt, zul je merken dat jij de rest van de dag hier blij mee zult zijn. Je hebt namelijk een stuk meer rust de hele dag. Neem dus stap voor stap meer tijd voor je avondritueel ‘s avonds. Je zult merken dat je hier op lange termijn erg blij mee zult zijn. 

Gewoontes die ervoor zorgen dat jij een goede nachtrust kunt hebben 

  • Drink geen koffie of alcohol 
  • Neem een warm bad 
  • Doe een aantal ademhalingsoefeningen 
  • Vermijd zoveel mogelijk licht van een tv, computer, smartphone of tablet 
  • Zorg voor ontspanning in de avond 

Sharing is caring